BIST 10.282
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.402,61
HABER /  GÜNCEL

Futbolu ilk keşfeden halk

Futbolu bulanlar komşumuz sayılır ama onlar bulur bulmaz bize gelmiş. O zaman kızlı erkekli takımlar 'tepük' oynarlarmış...

Abone ol

Mısırlıların bulduğu futbolun Orta Asya’da ‘tepük’ adıyla oynandığını biliyor muydunuz? Smokinin, tütün içme elbisesi olduğunu, gelinlik giyme adetini Türklerin yaydığını? Hepsini Çiğdem Can  "Her Bi’Şeyin İlginç ve Kısa Tarihi" adlı kitabında yazmış... 

Kitapta, yaşanmış büyük tarihi olaylardan ziyade, kendi çaplarında olay olmuş masum şeylerin ilginç tarihçeleri var. Sadece yazılı değil, sözlü tarihe de başvurularak derlenmiş bu bilgiler, tarih dersi fobisi olanların, tarihi sıkıcı bulanların bile rahatlıkla alıp okuyabilecekleri, hatta okurken yer yer gülebilecekleri bir kitap haline gelmiş.

Kitaptan bazı ilginç ayrıntılar;

SMOKİN TÜTÜN İÇME KIYAFETİ

Smokin, günümüzde erkeklerin çok özel gecelerde giydiği bir kıyafet olarak bilinir. İngilizce karşılığı smoking jacket yani tütün içme veya tüttürme elbisesi olan bu kıyafeti ilk tasarlayan kişi Prens Yedinci Edward. Galler Prensi, 1886 yılında gittiği bir Hindistan gezisinde sıcaktan bunalınca uzun ceketinin kuyruklarını kesmiş. Böylece prens, özel günlerde giyilen en gözde kıyafetlerden biri olan smokinin günümüze ulaşmasını sağlamış.

SİGARAYI KOLOMB KEŞFETTİ

Sağlığın en büyük düşmanı olsa da tiryakilerinin bir türlü vazgeçemediği sigaranın kaşifi ise Kristof Kolomb. Kolomb, 1511 yılında şimdilerde insanların bırakmak için nerdeyse bin takla attığı sigaranın ana maddesi tütünün yapraklarını keşfetmiş. Kristof Kolomb, bu maddeyi İspanya ve Portekiz’e götürerek, Fransız Büyükelçisi Jean Nikot ve halkına şifa diye tanıtmış. Bu arada elçinin adı bilim adamları tarafından sigaranın zehri olan nikotine verilmiş.

İLK GELİNLİĞİ TÜRKLER GİYDİ

Birçok şeyin tarihi yüzyıllara ve çeşitli halklara dayanırken gelinlik, Türk toplumundan dünyaya yayılan bir düğün kıyafeti olarak dikkat çekiyor. Bugün beyaz rengiyle bilinen gelinlik, Türklerin yerleşik hayata geçmesi ve İslam’ın kabul edilmesinden sonra Araplara geçmiş. Türklerin gelinlik adetine hayran kalan Avrupalı zenginler ülkelerine döndüklerinde Türk kültürünü de yanlarında götürmüş. Böylece gelinlik Avrupalı genç kızların gözdesi olmuş, Türkiye’de ilk beyaz gelinliği ise İkinci Abdulhamit’in kızı Naime Sultan giymiş.

FUTBOLU MISIRLILAR BULDU, TÜRKLER 'TEPÜK'LEDİ

Piramitlerin duvarlarında bulunan ayaklarıyla top oynayan insan resimleri futbolun başlangıç tarihiyle ilgili ilk belgeler. Buna göre tarihte top peşinde koşan ilk insanlar Mısırlılar. Futbolun Orta Asya’da kızlı erkekli karışık takımlar halinde sahaya çıkıp, topa elle dokunmadan sadece ayak ve kafayla oynandığı da tarihi kaynaklarda geçiyor. Hatta aralarında Kaşgarlı Mahmud da olmak üzere birçok tarihçi kitaplarında Türklerin ‘tepük’ isimli bir oyun oynadıklarından bahsediyor.