BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.412,57
HABER /  GÜNCEL

Futbolda üçüncü şahıs mülkiyetine son

FIFA, futbolda bir süredir tartışma konusu olan uygulamayı yasakladı. Uygulama, futbolcunun bonservisi başta olmak üzere, tüm pazarlama ve satış haklarının, kulübünün dışında bir yatırım fonu veya üçüncü bir şahısça alınıp satılmasına imkan veriyordu.

Abone ol

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), bir süredir tartışma konusu olan üçüncü şahıs mülkiyetini yasakladı.

FIFA Başkanı Sepp Blatter bugün Zürih'de düzenlediği basın toplantısında, yasağın uygulanması için bir çalışma grubu oluşturacaklarını söyledi.

Alınan karar, süresi henüz belli olmayan "geçiş dönemi" ardından yürürlüğe girecek.

Tartışmalı uygulama, bir futbolcunun bonservisi başta olmak üzere tüm pazarlama ve satış haklarının, kulübünün dışında bir yatırım fonu veya üçüncü bir şahısça alınıp satılmasına olanak sağlıyordu.

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) uygulamaya şiddetle karşı çıkıyordu.

UEFA, FIFA'nın uygulamayı yasaklamaması halinde, Avrupa çapında geçerli bir yasak karar alacağını açıklamıştı.

Üçüncü şahıs mülkiyeti, Brezilya ve Arjantin'in yanı sıra İspanya ve Portekiz gibi bazı Avrupa ülkelerinde de yaygın bir uygulama.

Blatter yeniden aday

Öte yandan, FIFA Başkanı Sepp Blatter beşinci kez göreve aday olduğunu açıkladı.

78 yaşındaki Blatter, 1998'den bu yana FIFA'nın başında.

Blatter son aylarda özellikle bazı Avrupa ülkelerince eleştirilmiş ancak UEFA Başkanı Michel Platini geçen ay 29 Mayıs 2015'te yapılacak FIFA Kongresi'nde .

Daha önce 2011'de son kez göreve talip olduğunu açıklayan fakat fikrini değiştiren Blatter'e karşı aday olduğunu açıklayan tek isim ise eski FIFA Genel Sekreter Yardımcısı Jerome Champagne.

Jerome Champagne özellikle yolsuzluk ve rüşvet iddiaları sonrası FIFA'nın reforma ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Ancak Champagne de seçimde Blatter'e karşı fazla şansı olmadığını kabul ediyor.