BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,84
HABER /  GÜNCEL

FT: Erdoğan'ın Esad'a istifa çağrısı

Financial Times gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın Suriye liderine ilk kez bu kadar açık istifa çağrısında bulunduğunu yazıyor.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye lideri Beşar Esad'a istifa çağrısı Financial Times gazetesinde yer buluyor.

Erdoğan'ın, Esad 'a bu kadar açık şekilde daha önce hiç çağrıda bulunmadığını yazan gazete, geçen hafta Ürdün Kralı Abdullah'ın ardından, bölgede istifa çağrısı yapan ikinci lider olduğunu vurguluyor.

"Türkiye, Suriye üzerinde en etkili baskı kaynaklarından biri olarak görülüyor" diyen Financial Times aylar süren hüsranın ardından, Ankara'nın Ağustos ayında Esad'ı, halka yönelik baskıyı durdurmaya ikna etme çabalarından fiilen vazgeçtiğini yazıyor.

Gazeteye göre "Ankara o zamandan bu yana çelişkili görünen bir hareket tarzı başlattı, ekonomik yaptırım uygulamakta yavaş ama muhalif ve Türkiye'de konuşlanmış olan Suriye Ulusal Konseyi'yle kendisini ilişkilendirmekte tüm ülkelerden daha hızlı davrandı."

Suriyeli muhalifler ve Türkiye

Financial Times buna hatta "Suriye'de hükümet hedeflerine saldırdığını iddia eden ve Suriye ordusundan ayrıldığını söyleyen Özgür Suriye ordusunun da" dahil olduğunu yazıyor.

Financial Times, "Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın Özgür Suriye ordusu lideri, Albay Riad el Asaad'a medya erişimine yardımcı olduğunu" yazıyor. Gazete "Riad el Asaad'ın bir çok meslektaşı gibi Suriye sınırı ötesinde Türk güçlerince korunan bir kampta konuşlandığını" belirtiyor.

Financial Times, "Ankara'nın Şam'a karşı tek taraflı adımların ters tepeceğini söylese de, aynı zamanda Türkiye'ye mülteci akını olması halinde, Suriye'yle arasında tampon bölge oluşturma hakkını saklı tuttuğunun sinyalini verdi" diye de ekliyor.