BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

'Kürtlerin annesi' hayata veda etti

Kürtlerin, 'O bizim annemiz' dediği Danielle Mitterrand öldü

Abone ol

Fransa’nın eski sosyalist cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın karısı Danielle Mitterrand 87 yaşında hayata gözlerini yumdu. Mitterrand, uzun yıllar Kürtler için mücadele etti.

Solcu ve aktivist kişiliği ile tanınan Danielle Mitterand, yaşamı boyunca El Salvador’daki Marksist isyancılar, Tibetliler ve Kürtlerin hakları için mücadele verdi. 1986 yılında Fransa Özgürlükler Vakfı’nı kuran Danielle Mitterrand çalışmalarıyla hem övgü topladı hem de tepki çekti.

"O BİZİM ANNEMİZ" 

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde’un Türkiye muhabiri Guillaume Perrier, gazetenin internet sitesinde kaleme aldığı blog yazısında Kürtlerin, kendisinin Fransız olduğunu öğrendiği an “Fransa... Bayan Mitterrand! Asla unutmam. O bizim annemiz” dediğini yazdı. Danielle Mitterrand Kürtlerle ilgili birçok kampanya yürütmüştü. 1986 yılında hapis cezasına çarptırılan Mehdi Zana’nın serbest bırakılması için mücadele verdi. 1988’deki Halepçe katliamı sırasında insancıl müdahale için kampanya yürüttü. Mitterand 1992 yılında yaptığı bir ziyaret sırasında suikast girişimi atlattı.

"TEHLİKELİ BİR TERÖRİSTİ TANIŞTIRDI"

François Mitterand, 1994’te ünlü gazeteci Robert Schneider’e “Şanslısınız sizin eşiniz Fransız. Benimki Kürt! Geçen gün bana isyancı olduğunu söyleyerek birini tanıştırdı. Sonradan tehlikeli bir terörist olduğunu öğrendim” demişti.