BIST 10.606
DOLAR 32,22
EURO 34,96
ALTIN 2.427,57
HABER /  GÜNCEL

Abdullah Gül onuruna akşam yemeği

Londra'ya resmi bir ziyaret düzenleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül Buckingham Sarayı'nda akşam yemeğine katıldı.

Abone ol

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül onuruna Buckingham Sarayı'nda resmi akşam yemeği verdi.

Üst düzey kraliyet protokolünün uygulandığı yemekte, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, frak giydi.

Cumhurbaşkanı Gül salona Kraliçe 2. Elizabeth ile girdi.

Gül ve Kraliçe Elizabeth'nin peşinden Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Kraliçe Elizabeth'in eşi Edinburgh Dükü Philip, Gül'ün ziyaretine eşlik eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu salondaki yerlerini aldı.

Kraliçe 2. Elizabeth yaptığı konuşmada "Türkiye'nin eşsiz pozisyonu sayesinde Türkiye ve siz Sayın Cumhurbaşkanı, dünya siyaset sahnesinde önemli ve aktif bir paya sahipsiniz'' dedi.

Kraliçe, konuşmasında ayrıca Türkiye ile İngiltere arasındaki uzun tarihe geçmişe, Van depremi sonrası duyulan üzüntüye ayrıca terörün son bulması için İngiltere'nin Türkiye'nin çabalarını desteklediğine değindi.

Cumhurbaşkanı Gül de iki ülke arasındaki dostluğu ve karşılıklı saygıyı vurguladı ve bu unsurların iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın oluşmasına yol açtığını ifade etti.

Anadolu Ajansı'nın verdiği habere göre yemeğe Gül'ün beraberindeki resmi heyetin yanı sıra oğlu Mehmet Emre Gül, iş adamları Rifat Hisarcıklıoğlu, Hamdi Akın, Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Rezmi Gür, Ali Kibar, Ferit Şahenk ve Mehmet Ali Yalçındağ, yazar Elif Şafak, tarihçi-yazar Murat Belge, gazeteciler Hakan Çelik, Sedat Ergin, Derya Sazak, Eyüp Can ile Erdal Şafak katıldı.

Görkemli karşılama

Gül'ün Londra'daki resmi ziyareti Kraliçe 2. Elizabeth tarafından Buckingham Sarayı yakınındaki tören alanında karşılanıp Buckingham Sarayı'na kadar eşlik edilmesiyle başladı.

Süvari Birliği tören alanında düzenlenen karşılamada İngiltere Başbakanı David Cameron, İçişleri Bakanı Theresa May ve Dışişleri Bakanı William Hague de hazır bulundu.

Gül'ün 23 yıl sonra Türkiye'den İngiltere'ye resmi ziyaret düzenleyen ilk cumhurbaşkanı oldu.

Gül'ün ziyareti, Kraliçe 2. Elizabeth'in 13-16 Mayıs 2008 tarihlerinde Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaretin iadesi niteliğini taşıyor.

Ziyareti sırasında BBC'ye bir mülakat veren cumhurbaşkanı "Suriye'de en kötü senaryoya hazırlıklıyız" demişti.

Gül önceki gün İngiltere'nin en büyük işveren kuruluşu İngiliz Endüstrisi Konfederasyonu'nun yıllık konferansında bir konuşma yapmış ve Avrupalı liderleri euro krizine karşı erken siyasi irade gösterememekle eleştirmişti.

İngiltere'ye her yıl en fazla iki kez devlet başkanı düzeyinde resmi ziyaret yapılıyor.

Bu ziyaretlerle, ağırlanan Cumhurbaşkanının ülkesi ile İngiltere arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi amaçlanıyor.