BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Fransız sosyalistleri aday arayışına başladı

Fransız Sosyalist Partisi gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için aday adaylığı listesini bugün açtı. Parti lideri Martin Aubry, aday olmak istediğini açıkladı.

Abone ol

Sosyalistlerin 2012 cumhurbaşkanlığı seçiminde en güçlü adayı olması beklenen Dominique Strauss-Kahn'ın New York'da tutuklanmasıyla adeta şoka giren Fransız Sosyalist Partisi, yeni bir aday arayışına giriyor.

Fransız kamuoyunun desteğini yitirmiş görünen Nicolas Sarkozy'nin karşısında üstünlük sağlayabilecek ve partiyi toparlayacak bir politikacı arayan Sosyalistler, fazla çarpıcı görünmeyen bir dizi olası aday arasında seçim yapmak durumunda.

Şimdiye dek ortaya çıkan ve ciddiye alınabilecek isimler, partinin eski liderlerinden François Hollande (56) ile eski hayat arkadaşı Ségolène Royal. Royal, 2007 seçimlerinde Nicolas Sarkozy karşısında yenilgiye uğramıştı.

Jacques Delors'un kızı ve şimdiki parti lideri Martine Aubry, eski IMF lideri Strauss-Kahn ile, aday olmayacağı konusunda anlaşmaya varmıştı.

Şimdi bu olasılık ortadan kalktığı için, Martine Aubry de parti adaylığı yarışına katılıyor.

Strauss-Kahn'ın safındaki partililer ise, henüz kimi destekleyeceklerini bilemiyorlar.

Sosyalist Partinin önde gelen isimlerinden Pierre Moscovici, bu hafta verdiği bir mülakatta, "Sosyalistlerin yas tuttuğunu" söyledi. Strauss-Kahn'ın yakın dostu olan Moscovici, sözü geçen adayları o denli umutsuz buluyor ki, kendisi de aday olmayı düşünmeye başladı.

Hollande, Royal ve Aubry, Pierre Moscovici'ye fazla bir ilham vermeyebilir ama, kamuoyu yoklamaları, Hollande ve Aubry'nin Sarkozy'yi yenebileceklerini gösteriyor.

Sosyalist Parti, Ekim ayında "sola eğilimli her Fransızın katılabileceği" iki turlu bir ön seçim yapmayı planlıyor.

Bu seçim için bugün açılan aday adaylığı listesi 13 Temmuz'da kapatılacak.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, son haftalarda birkaç puan toplamakla birlikte, hala, 5. Cumhuriyet'in en az sevilen cumhurbaşkanlarından biri olarak görülüyor.

Sarkozy, cumhurbaşkanlığı yarışında yalnızca soldan değil, sağdan gelecek meydan okumayı da göğüslemek zorunda.