BIST 10.188
DOLAR 32,35
EURO 34,91
ALTIN 2.398,11
HABER /  GÜNCEL

'Fransa'yı keder ve terör sardı'

Times yazarlarından Charles Bremner, saldırının ırkçı ve dini boyutu olsa da tüm Fransız toplumunu hedef aldığı görüşünde.

Abone ol

Independent gazetesi, Toulouse'da bir Yahudi okulunda bir öğretmenle üç çocuğu öldüren saldırganın peşine düşüldüğünü aktarırken, bunu "Fransa tarihinin en büyük insan avı" olarak adlandırıyor.

Gazete saldırganı başka bir eyleme girişmeden yakalamak için tüm dedektif ve iç istihbarat ajanlarının seferber edildiğini yazıyor.

Bir hafta içinde üç saldırı düzenlenmesi karşısında Fransa'nın dehşete sürüklendiğini yazan gazete, bu üç saldırının da ırkçı bir eğilimle düzenlendiği yolundaki görüşe yer veriyor.

Independent, saldırıların Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin geçtiğimiz günlerde seçim kampanyası sırasında ulusal kimlik ve göç konularında yaptığı açıklamaların sonrasına rastlıyor.

Sarkozy, ay başında yaptığı açıklamada ve bu kişilerin topluma entegrasyonu için uygulanan sistemin her geçen gün daha kötü işlediğini söylemişti. Sarkozy'nin bu sözleri, kampanya sürecinde kimlik tartışmasını artırmıştı.

Times yazarlarından Charles Bremner Toulouse'daki saldırının ırk ve din boyutu olsa da tüm Fransız toplumunu hedef aldığı görüşünde.

Bremner, iki hafta önce Fransa'da cumhurbaşkanlığı yarışının ana gündem konusu ne euro kriziydi ne de ekonomi. ama Müslüman ve Yahudilerin helal ve koşer et kesme geleneğiydi." diyor.

Seçimler ve ırkçılık

Konuyu ilkin cumhurbaşkanlığı yarışında üçüncü sırada seyreden Ulusal Cephe adayı Marine Le Pen'in gündeme getirdiğini hatırlatan yazar şöyle devam ediyor:

"Le Pen, Paris'te yaşayanların büyük bölümünün ne olduğunu bilmeden helal ve koşer et satın aldıklarını söyledi. Sarkozy de et paketlerinin üzerine ne şekilde kesildiklerini anlatan bir not iliştirilmesini gündeme getirdi. Bir kaç gün sonra konu kapandı dedi ama verilecek zarar verilmişti zaten."

Charles Bremner, saldırıyla Fransa seçimleri arasında doğrudan bir bağ kurulmadığını söylese de seçime ırkçı meselelerin karıştırılmasının rahatsızlık yarattığını savunuyor. Bremner ayrıca saldırının, Norveçli saldırgan Breivik'in eylemini akıllara getirdiğini, bunun çok etnik yapılı modern devleti hedef aldığını belirtiyor.

Times yazarı Fransız polisinin de neo Nazi tarzı, tek başına hareket eden bir saldırgan profili oluşturduğunu aktarıyor: Bununla beraber olay, 2002'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir ay önce Nanterre'de sekiz belediye meclisi üyesini öldürüp intihar eden beyaz saldırganı akıllara getirdi.