BIST 10.677
DOLAR 32,21
EURO 34,97
ALTIN 2.427,78
HABER /  GÜNCEL

Fransaya Renault darbesi

Oyak Genel Müdürü Ulusoy, Renault’nun ortaklık paylarını satabileceklerini söyledi

Abone ol

Oyak Genel Müdürü Ulusoy, Renault’nun ortaklık payları ve satışı için Fransızlarla da masaya oturabileceğini belirterek, “Her şey olabilir. Fransızlar’dan önce rakamlar gelsin bir görelim” dedi

Türkiye ekonomisinde aktif rol oynayan büyük gruplar gibi Oyak Grubu da kendisini yeniden yapılandırma süreci yaşıyor. Genel Müdür Coşkun Ulusoy, bu yapılandırmada nasıl bir vizyon hedeflediklerini iki günlük Erdemir ve İsdemir ziyaretlerinde uzun uzun anlattı.

“Türkiye’nin ihtiyacını göz önünde bulundurarak ağır sanayiye yöneliyoruz” diyen Ulusoy, bu nedenle önceliğin “çimento, çelik ve enerji”ye verileceğine dikkat çekti ve “Nihai tüketiciyle muhatap olmayacağımız alanlara yöneliyoruz. Bu nedenle bu konumda olan yani bankacılık, perakende ve pazarlama sektörlerinden aşama aşama çıkmayı planlıyoruz” dedi.

Oyak’ın bünyesinde 60 civarında şirket bulunuyor. Oyakbank’ta yabancı ortaklığa bankanın adını vermemek koşuluyla yüzde 50 ortaklığın mümkün olduğunu resmen açıklayan Ulusoy, “kaptan köşkü”nden çıkmamak koşuluyla da Erdemir’e “nisbi avantaj” sağlayacak stratejik ortak alınabileceğini söylemişti. Bu konuları onunla konuşurken, kendisine yönelttiğimiz “Vizyon değişikliğinizde Oyak- Renault ve Renault Mais’te Fransızlarla olan ortaklıklar da değişebilir mi? Renault’yu Fransızlara satabilir misiniz?” sorusuna Ulusoy, şu cevabı verdi:

“Olabilir. Fransızlar’dan önce rakamlar gelsin görelim. Her şey olabilir, oturup bunları konuşabiliriz. Oyak Renault ile Renault Mais’teki durumlar da değişebilir.” Ulusoy’un verdiği bu işaretler, yıllardır Fransız Renault’un büyük ortak olarak Oyak’la yürüttüğü başarılı ortaklıkta da yol ayrımına gelindiğini gösteriyor.

FRANSIZLAR, HAZIR GÖRÜNÜYOR Ulusoy’un Fransızlarla Renault için de masaya oturma düşüncelerine Fransızların uzun süredir sıcak baktığı biliniyor. Hatta Paris’teki merkezin Oyak’tan gelecek her teklifi görüşmeye hazır olduğu ifade ediliyor. Adını vermeyen bir yetkili, “Fransızlar, bu konuda çok iştahlı. Çünkü, Türkiye Renault için hem bölgedeki en önemli üretim üssü hem de çok iyi satış pazarıdır. Uzun yıllar, Oyak Renault ve Renault Mais, diğer otomobil markalarının önünde giderek başarılı üretim ve satış avantajlarına sahip oldular. Fransızlar bu rekabet avantajını tabii ki kullanmak isterler” diye konuştu.

Oyak Renault’ta yüzde 51’lik payla büyük ortak olan Oyak, Renault - Mais pazarlama teşkilatında ise yüzde 49’la küçük ortak durumunda bulunuyor. Ulusoy’un yeni pazarlıklarda nasıl bir yol izleyeceği, son açıklamalarından sonra hem sektörde hem piyasalarda merakla bekleniyor. Sözde Ermeni soykırımını inkar yasa tasarısının Fransız Meclisi’nden geçmesinden sonra Ulusoy ne kadar soğukkanlı davransa da, Türkiye’nin “ali çıkarları” adına ülke yararını gerektiren konularda taviz vermeyeceğini de açıkça söylüyor.

Kaynak :