BIST 9.680
DOLAR 32,45
EURO 34,45
ALTIN 2.489,25
HABER /  GÜNCEL

Fransa'nın Mali operasyonu 'kısa süreli' olacak

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius Mali'deki İslamcı gruplara karşı başlatılan askeri operasyonun "birkaç hafta süreceğini" söyledi.

Abone ol

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius Mali'deki İslamcı gruplara karşı başlatılan askeri operasyonun "birkaç hafta süreceğini" söyledi.

Fransız savaş uçakları dün operasyonun kapsamını genişleterek Mali'nin doğusunda bulunan Gao kentini bombalamıştı. Mali hükümet güçlerinin Konna kentinde yeniden kontrolü ele geçirmesini sağlamak üzere, Fransa Cuma gününden bu yana İslamcı güçlere karşı operasyon yürütüyor.

Fransa bugün BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı.

Fabius, Fransız medyasına yaptığı açıklamada Mali operasyonunun Batılı güçlerce Afganistan'da yıllardır sürdürülen operasyona benzemeyeceğini belirttti ve "Daha sonra destek amaçlı olarak yeniden dönebiliriz ama sonsuza kadar kalmak gibi bir amacımız yok" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı, "Mali'ye müdahale edilmemiş olsaydı, İslamcılar başkent Bamako'ya kadar ilerler ve bu da dehşet verici sonuçlar yaratırdı" dedi ve Fransa'nın başlattığı operasyon sayesinde, söz konusu güçlerin güneye doğru ilerlemesinin durdurulduğunu kaydetti.

Bir Mali askeri yetkilisi, Cumartesi günü, 100'ü aşkın militanın öldürüldüğüne inanıldığını bildirmişti. Cuma günü başlatılan operasyonda şimdiye dek en az 11 Mali askeriyle bir Fransız helikoper pilotu öldü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Mali güçlerinin Konna kentini ele geçirmek için giriştiği saldırıda 3'ü çocuk olmak üzere 10 sivilin öldüğünü belirtiyor.

Fransa'nın eski sömürgesi Mali'ye askeri müdahalede bulunması, birçok çevrede hayret uyandırdı.

Batı Afrika bloğu Ecowas'a üye ülkelerin askerlerinden oluşan, BM desteğindeki gücün sonbahar aylarından önce Mali'de konuşlandırılması beklenmiyordu.

Dışişleri Bakanı Fabius, "teröristler bu gecikmeden faydalanınca, Mali'nin geçici devlet başkanı Fransa'dan müdahale etmesini istedi." dedi.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Fransa'daki üslerinden kalkan 4 Rafale savaş uçağıyla Gao'da isyancı güçlerin eğitildiği kamplara ve lojistik depolara saldırılar düzenlendiğini ve bu tesislerin imha edildiğini açıkladı.

Gao kenti aylardır, kuzey Mali'de koyu bir şeriat yönetimi kurmak için çaba gösteren Batı Afrika Tevhid ve Cihad örgütü (Mujao) ile Ensar el-Din grubunun kontrolü altındaydı.