BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,84
ALTIN 2.404,13
HABER /  DÜNYA

Fransada Kaddafi krizi

Kaddafi'nin bugün başlayacak resmi ziyareti, Fransa'yı ikiye böldü.

Abone ol

Libya lideri Albay Muammer Kaddafi'nin bugün başlayacak resmi ziyareti, Fransa'yı ikiye böldü.
    
Muhalefetteki Sosyalist Parti ve insan hakları derneklerinin yanı sıra bir bakan da ziyaretten rahatsızlık duyduğunu açıkladı.
    
Fransa'nın insan haklarından sorumlu Devlet Bakanı Rama Yade, Brüksel'de bir toplantıda olduğu için Kaddafi onuruna verilecek yemeğe katılamamasının "sevindirici bir tesadüf" olduğunu belirterek, "Bu ziyaretten mutlu değilim" ifadesini kullandı.
    
Fransız bakan, "Fransa'da her şey ticaret dengesiyle açıklanamaz, insan hakları alanında garantiler alınmadıkça bu ülkeyle bazı ihaleler imzalanmamalı" dedi.
    
Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Yade'nin, insan haklarından sorumlu bakan olduğunu belirterek, bu tepkiyi garip karşılamamak gerektiğini söyledi.
    
Muhalefetten gelen yoğun eleştiriler üzerine resmi ziyaret için gittiği
Arjantin'den bir açıklama yapmak zorunda kalan Başbakan François Fillon, "Muhalefetin, kendilerine bu konuda ders verecek durumda olmadığını" söyledi.
    
Fransa'nın Libyalı hemşirelerin kurtarılmasında oynadığı role dikkat çeken Fillon, "Libya, terörü reddettiğini ve BM ile işbirliği yapacağını açıkladı. Bu ülkenin uluslararası camiaya kazandırılmasında ne kötülük var" diye konuştu.
    
Sosyalist Parti, Kaddafi'nin ulusal meclise yapacağı ziyaretin "kabul edilemez" olduğunu ve Libya Devlet Başkanını parlamentoda karşılamayı reddettiklerini bildirmişti.
    
Libya lideri Kaddafi'nin, ziyareti çerçevesinde yarın Fransız Ulusal Meclisi Başkanı ve iktidardaki sağ blokun üyesi Bernard Accoyer ve parlamenterler ile bir araya gelmesi bekleniyor.
    
Kaddafi'nin ziyareti sırasında, 3 milyar avroyu bulan Airbus ihalesi ve nükleer enerji santrali kurulması konusunda ön anlaşmalar imzalanacak.