BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.397,14
HABER /  GÜNCEL

Fransa'da Chirac davası bugün başlıyor

Fransa'nın eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac, hakkında açılan yolsuzluk davasına 'hafıza kaybı' nedeniyle katılmayabilir.

Abone ol

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac hakkında açılan yolsuzluk davasına bugün başlanması bekleniyor.

Chirac, 20 yıl önce Paris belediye başkanı olduğu dönemde partisine yasadışı yollarla parasal kaynak sağlamakla suçlanıyor.

Eski cumhurbaşkanı, 1990'lı yılların başında Paris belediye başkanıyken, kendi partisi için çalışanlara ödeme yapmak için kamu fonlarını kullandığı iddialarını reddediyor.

Chirac, Fransa'da ikinci dünya savaşında Nazilerle işbirliği yapan Marshal Petain'den sonra, cezai suçlamalar yöneltilen ilk cumhurbaşkanı oldu.

Yolsuzluk suçlaması 20 yıl öncesine gitse de, Jacques Chirac bunun 12 yılı boyunca cumhurbaşkanlığı görevinin kendisine tanıdığı dokunulmazlıktan faydalanmıştı.

Dava Fransa'da önemli bir siyasi gelişme olarak görülüyor, çünkü geleneksel olarak cumhurbaşkanları siyasi çekişmelerin üzerindeki bir figür olarak kabul ediliyor.

Dava, iki sivil toplum kuruluşunun girişimiyle başlatıldı.

Ancak Jacques Chirac'ın bugün şahsen mahkemeye gelip gelmeyeceği konusunda şüpheler var.

Avukatları, 78 yaşındaki Chirac'ın hafıza kaybı sorunu olduğunu söyleyerek mahkemeye çıkmasının mümkün olmadığını belirttiler.

Mahkeme yargıcına iletilen bir doktor raporunda, eski liderin geçmişi hatırlamakta zorlandığı ve güvenilir cevaplar vermediği öne sürüldü.