BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Fransa'da anoreksik mankenler yasaklanıyor

Fransız Meclisi'nde aşırı zayıf mankenlerin çalıştırılmasını yasaklayan bir yasal düzenleme kabul edildi. Aşırı zayıf mankenleri çalıştıran ajanslara ağır para cezaları verilecek.

Abone ol

Fransız Meclisi'nde aşırı zayıf mankenlerin çalıştırılmasını yasaklayan bir yasal düzenleme kabul edildi.

Aşırı zayıf mankenleri çalıştıran ajanslara ağır para cezaları verilecek.

Fransa'da François Hollande hükümeti öncülüğünde anoreksiyaya karşı yoğun bir kampanya yürütülüyor.

Doktorlar ve kadın hakları grupları, moda dünyasının çok sık olarak doğal olmayan ve sağlıklsız zayıflıktaki genç kadınları podyuma çıkardığını savunarak bu eğilime karşı mücadele ediyor.

Bu çevreler, sağlıksız ölçüde zayıflığın etkileyici ve çekici imajlar olarak sunulmasının insanları anoreksiya ve diğer tehlikeli hastalıklara itebileceğini belirtiyor.

Meclisten geçen yasa, moda evlerinin podyumlarına çıkacak genç kadınların belli düzeyde vücut kitle endeksine sahip olmasını şart koşuyor.

Yasaya uyulup uyulmadığı düzenli olarak denetlenecek ve yasayı çiğneyen manken ajansları, para ve hatta hapis cezalarına çarptırılacak.

Daha önce İsrail ve İspanya'da da benzer hukuki adımlar atılmıştı.

Meclisin benimsediği önlemler sadece ülke içinde geçerli olacak.

Ancak uluslararası moda çevrelerinde, stil ve imaj bakımından Fransa'nın etkileri dikkate alındığında, bu adım, sembolik önem taşıyor.

Söz konusu düzenleme geniş kapsamlı sağlık yasasının bir parçası olarak yapıldı.

Yasa gelecek hafta tüm haliyle Meclis'te, daha sonra da Senato'da oylanacak.

Düzenlemeyle ayrıca, anoreksiyanın uygun görülmesi ve gösterilmesi de yasaklandı. Bu adımla da, tehlikeli düzeyde kilo kaybetmeyi teşvik eden internet siteleri hedef alınıyor.