BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.516,09
HABER /  GÜNCEL

Fransa'da 30 yılın en sıkı bütçesi yolda

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın açıklayacağı bütçe planlamasında ülkenin borcunun kapatılması için 30 milyar euro'luk kesinti ve vergi artırımlarına gidilmesi bekleniyor.

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande hükümetinin açıklayacağı ilk bütçe planında kamu açığının kapatılmasına yönelik adımlar atılması bekleniyor.

Bütçe planlamasında, ülkenin 30 milyar euro’luk mali boşluğun da doldurulması öngörülüyor.

Yetkililer, bütçe açığının kapatılması için gereken paranın üçte ikisinin harcamalarda kesintiye gitmek yerine vergi artırımlarıyla elde edileceğini belirtiyor.

Açıklama, ülkenin istenilen büyüme oranlarına ulaşamamasının ardından geldi.

Hollande, Fransa bütçesinin son 30 yılın en zorlu bütçesi olacağını söyledi.

Yıllık geliri 1 milyon euro’nun üzerinde olanlara uygulanması beklenen yüzde 75’lik vergi oranı Fransız iş adamlarının tepkisini çekmişti, ancak Hollande bu uygulamanın iki yıl sonra sona erdirilebileceğini duyurmuştu.

AFP haber ajansı, Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault’nun, “Sabit gelirlerle, 10 Fransız vergi mükellefinden 9’u vergi artırımlarından etkilenmeyecek” sözlerini aktardı.

Ayrault, “Bu yeni önlemler orta sınıf ve işçi sınıfını birbirinden ayırıyor” dedi.

Ayrault ayrıca Fransa’nın bütçe açığını, GSMH’nın (Gayri Safi Milli Hâsıla) yüzde 3’ünün altına çekme hedeflerini yerine getirebileceğini ifade etti.

Geçen hafta Fransa’da işsiz sayısı 3 milyonu aşarak, Fransa’nın euro bölgesine katılmasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Fransa’da büyüme oranları üç dönem üst üste ‘sıfır’ olarak açıklandı.