BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,81
ALTIN 2.399,00
HABER /  GÜNCEL

Fransa 'matmazel'e elveda diyecek

Başbakan Fillon, resmi belgelerde kadınların adı önündeki matmazel/madam seçeneklerinin kaldırılması için talimat verdi.

Abone ol

Feminist gruplar 'matmazel'in devrinin geçtiğini savunuyordu

Fransa Başbakanı François Fillon, resmi evrakta 'matmazel' hitabının kullanılmasına yavaş yavaş son verilmesine karar verdi.

Hükümetin devlet dairelerine gönderdiği yönergede kadınların bu unvan ile medeni hal beyanında bulunmasına, devletin de bunu sormasına gerek olmadığı kaydedildi.

Karara göre bundan böyle tüm kadınlar adları önünde madam'ı kullanacak.

Fransa'daki feminist gruplar uzun süredir küçümseyici buldukları matmazel ifadesinin kullanımdan düşürülmesini istiyordu.

Ülkede yüzyıllardır erkekler isimleri önünde mösyö unvanını kullanırken kadınların evliyseler madam bekar iseler matmazel arasında bir seçim yapıyordu.

Feminist kuruluşlar Başbakan'ın kararını memnuniyetle karşıladılar ancak uygulamanın etkilerini görmek istediklerini söylediler.

Bu gruplar matmazel/madam ayrımının kadınlar üzerinde toplumsal baskı yarattığını, maço değerleri geçerli kıldığını savunuyor.

Osez le Feminisme adlı kuruluştan Julie Muret, "Her yerde evli olup olmadığımızı bildirmemiz isteniyor. Erkeklere ise böyle bir dayatma yok" dedi.

Kuruluş ayrıca Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için adayların kadın-erkek arasındaki ücret uçurumunu kapatma, kürtaj ve doğum kontrol hakkını tanıma ve reklamlarda cinsellik ve cinsiyetçiliğin kullanılmasına sınırlama getirilmesi konusunda söz vermesini istiyor.

Başbakanlıktan gönderilen yönerge uyarınca resmi evrakta "kızlık soyadı", "eşin soyadı" seçeneklerinin yerini de sadece "soyadı" alacak.

Bu değişiklik vergi beyannamelerinden sigorta belgelerine ve oy pusulalarına pek çok farklı belgeye yansıtılacak.