BIST 9.468
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.495,36
HABER /  GÜNCEL

Fransa Mali'ye asker takviyesi yapıyor

İslamcı militanlarla savaşmak üzere, Mali'ye askeri müdahalede bulunan Fransa bu ülkedeki askerlerinin saysını artıracağını açıkladı.

Abone ol

Mali'ye askeri müdahalede bulunan Fransa, bu ülkedeki askerlerinin saysını 1400'e çıkardı.

Fransa savunma bakanı, islamcı militanlara karşı savaşan hükümet güçlerine destek olmak için bu ülkeye gönderdikleri asker sayısını artırdıklarını açıkladı.

200'e yakın Nijerya askerinin de bugün Mali'ye ulaşarak Fransa'nın askeri operasyonun katılması bekleniyor.

Brüksel'de biraraya gelen Avrupa Birliği üye ülke dışişleri bakanları, Mali ordusunu eğitmek üzere bu ülkeye bir ekip gönderme konusunda anlaşmaya vardılar.

Fransa, Mali'ye bu ülkenin "terörist bir ülke" haline gelmesini engellemek için müdahalede bulunduğunu savunuyor.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Fransız ordusunun kara ve havadan müdahalesinin devam ettiğini söyledi.

Nijerya'nın yanı sıra, Batı Afrika'nın Ecowas örgütüne bağlı ülkeler olarak Benin, Gana, Senegal, Gine, Burkino Faso ve Togo da, Mali'ye asker gönderme taahhüdünde bulundu.

BM Güvenlik Konseyi'nin 2085 sayılı kararı Afrika askerlerinin Mali'ye göndermesine olanak veriyor.

Nijerya'dan 900 askerin bugün Mali'ye ulaşması bekleniyor; Fransa da Mali'deki askerlerinin sayısını bin 400'e çıkaracağını açıkladı.

Fransız uçaklarının, ABD ve Avrupa'daki ülkelerin de desteklediği hava saldırısına başlaması ardından, Fransız birlikleri dün ilk kez militanlarla doğrudan çatışmaya girmişti.

Ülkenin Diabaly kentine Pazartesi günü giren radikal militan İslamcılar ile kent sokaklarında çatışmalar oldu.

İslamcılar, ülkenin kuzeyinde, İspanya büyüklüğünde ancak büyük bölümü çöl olan toprakları kontrol altında tuttuktan sonra güneye doğru ilerlemeye başlamış, kimileri endişe içinde yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalmıştı.

BM, Nisan ayından bu yana 144 bin 500 Malili mültecinin komşu ülkelere göç ettiğini tahmin ediyor. BM'e göre çatışmalar nedeniyle bu ay 30 bin kişi göç etmek zorunda kaldı.

Harekatın süresi

Fransa, genel olarak batılı başkentlerden de destek alırken harekatın ne kadar süreyle parçası olacağına ilişkin açıklama yapmıyor.

Muhabirlerin, eski sömürgeci güç olarak Mali'ye dönüşlerinin tartışmalı olabileceğine işaret ettiği bir ortamda, kimi yetkililer operasyonun birkaç hafta süreceğini, diğerleri ise ucu açık bir hareketa giriştiklerini söylüyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius "operasyon birkaç hafta sürecek" demiş, Fransa'nın Londra büyükelçisi Bernard Emié ise, harekatın ihtiyaç duyulduğu kadar süreceğini söylemişti.

Fransız savaş uçaklarının saldırılarında, yapılan ilk açıklamalarda, yüzü aşkın militanın öldürüldüğü belirtilmişti.

İslamcı gruplar ile laik ve Berberi Tuaregler, Nisan 2012'deki askeri darbe sonrasındaki kargaşadan yararlanarak Mali'nin kuzeyini ele geçirmişti.

Daha sonra İslamcılar bölgenin önemli kentlerini ele geçirerek Tuaregleri dışlamıştı.