BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

ABD'ye 'Kurtlar Vadisi' raporu

Türkiye'deki her gelişmeyi düzenli olarak Washington'a aktaran ABD Büyükelçiliği, gösterime girmesinin ardından "Kurtlar Vadisi Irak"la ilgili de bir rapor hazırladı...

Abone ol

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, "Kurtlar Vadisi Irak" filmiyle ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı'na ilettiği raporda, "Filmde çok güçlü anti-Amerikancılık var. Filmde tüm Amerikalı karakterler 'kötü' olarak tasvir edilmiş" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki her ekonomik ve siyasi gelişmeyi düzenli olarak Washington'a aktaran ABD Büyükelçiliği, gösterime girmesinin hemen ardından "Kurtlar Vadisi Irak"la ilgili de bir rapor hazırladı. Ankara'da 2 Şubat'ta gerçekleştirilen galaya katılan bir büyükelçilik yetkilisinin kaleme aldığı rapor, 3 Şubat'ta Washington'a ulaştırıldı. Değerlendirmede şu bilgiler yer aldı:

Süleymaniye'nin intikamı

Film, çok popüler olan "Kurtlar Vadisi" dizisinin sinema için çekilmiş bir versiyonu.

Ana konusu, ABD askerlerinin Türk askerlerini tutukladığı Süleymaniye baskını intikamının Türkler tarafından alınması. Sonunda Türk kahramanlar bu amaçlarına ulaşıyor.

Filmin tamamında çok güçlü bir anti-Amerikancılık hâkim.
Amerikalı karakterlerin tümü kötü adamlar olarak tasvir ediliyor.
TBMM Başkanı Bülent Arınç ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un da galaya katıldıkları raporda yer aldı. Arınç'ın gazetelerde yer alan "Tek kelimeyle muhteşem. Tarihi gerçeklerle bire bir aynı" ve Coşkun'un "Türk sinemasında hakikaten tarihe geçecek film. Allah Türkleri korusun" sözleri, yetkililere iletildi.

Başbakan da beğenmiş
Raporda ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da gösterime girmeden önce filmi izlediği ve basında "çok beğendiği" şeklinde yorumlar yapıldığı anlatıldı.

'Türk filmi Amerikan askeri kanı döküyor'

Uluslararası ajansların Türkiye'de cuma günü gösterime giren "Kurtlar Vadisi Irak" filmine ilgisi artarak sürüyor. Son olarak Fransa Basın Ajansı (AFP), "Türk filmi, ülkenin onurunu temizlemek için kurgusal Amerikan askeri kanı döküyor" başlıklı bir haber yayımladı. Haberde, filmin kötü karakteri ABD'li albay Sam Marshall ve adamlarının her fırsatta sivillere kötü davrandığı, albayın bir köy düğününe katılanların öldürülmesi, bir minarenin havaya uçurulması ve barışçıl imamın öldürülmesi emrini verdiği belirtiliyor.

Mumcu: Sahte kahramanlar çıktı

ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, "Kurtlar Vadisi Irak"a, "Rambo filminin Türk versiyonu" nitelemesinde bulundu. Mumcu, dün CNN Türk'teki Ankara Kulisi programında, Kurtlar Vadisi dizisi ile filmden çok, bunların yaslandığı sosyo-psikolojik alan üzerinde düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Mumcu, devletin, sağ ve sol kesimden bazı kişileri provokasyonlarda kullandığını, bunun hesabının sorulamadığını söyleyerek, "Ne yaptıksak vatan için yaptık yaklaşımı yalandır. 'Ülke için yaptık' diyen sahte kahramanlar ortaya çıktı" dedi.

Haber: Utku Çakırözer
Kaynak: