BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Altaylı'dan Erdoğan'a teşekkür!

Sabah Gazetesi yazarı Fatih Altaylı, Telsim'in Vodafen'e satılması nedeniyle satışı gerçekleştirenlere teşekkür etti!

Abone ol

Altaylı " başlıklı yazısında ayrıca TMSF'yi kutladı.

Yazı : Fatih ALTAYLI
www.sabah.com.tr


TMSF'yi kutlamak lazım. Bir kez daha çok başarılı bir satışa imza attılar. Önce televizyon ve radyolar, ardından çimento fabrikaları ve en sonunda Telsim satıldı.
Çok iyi zamanlama ile satışlarla Türkiye'nin yükselen yıldızı denk getirilince, toplamda 6 milyar dolara yakın bir miktar Hazine'ye geri kazandırılmış oldu. Buradan Motorola'ya ödenecek 1 milyar dolar düşülünce gerçek tahsilat 5 milyar dolar civarında gerçekleşmiş olacak.
Bazı "ekonomi uleması" gibi düşünürseniz "borç kapandı."
Çünkü İmar Bankası'nın Hazine'ye getirdiği yük 6 milyar dolardı. Bu miktar biraz eksik de olsa tahsil edilince ekonomi yazarları "mesele kalmadı" diyorlar.
Tabii bu arkadaşlar "komik çocuklar." 300-500 milyon dolar eksiği "paradan saymıyorlar."
Üstelik Uzanlar'ın devlete borcu İmar Bankası'ndan götürdükleri 6 milyar dolarla da sınırlı değil.
En az bir bu kadar da "vergi borçları" var.
Biliyorsunuz Uzan şirketleri dünya çapında ilginç şirketlerdi ve bir benzerleri daha yoktu.
Vergi vermedikleri, borç ödeme alışkanlığına sahip olmadıkları için bütün "ciroları" "kâr" hanesine yazılıyordu. İmar Bankası operasyonu ve ardından gelen el koymalar bu durumu da net bir tablo olarak ortaya çıkardı.
Banka karşılık ayırmıyor, Hazine paylarını yatırmıyordu. Enerji şirketleri abidik gubidik yaparak karlarını yurtdışındaki off-shore şirketlere aktarıyordu. Telsim topladığı vergileri devlete vermiyor cebe atıyordu.
Maliye'nin yaptığı inceleme sonucunda Uzanlar'ın bu yollarla devlete en az 6 milyar dolarlık da vergi kazığı attığı ortaya çıktı ki, bu tespit edilebileni.
Yani anlayacağınız bu müthiş fiyatlara yapılan satışlara rağmen Uzanlar'ın devlete ve halka olan borçlarının sadece "yarısı" ödenebildi.
Ama buna da şükür.
Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim.