BIST 10.173
DOLAR 32,30
EURO 34,97
ALTIN 2.450,13
HABER /  GÜNCEL

Ağca kaçarsa polis sorumlu değil

Abdi İpekçi'nin katili Ağca'nın tahliyesi bürokraside sıkıntı yarattı. Nerede olduğu bilinmeyen Ağca'nın kaçma ihtimaline karşı Emniyet'in son açıklaması herkesi şaşırttı.

Abone ol

Emniyet Sözcüsü İsmail Çalışkan, Mehmet Ali Ağca'nın kaçması durumunda, bunda polisin sorumluluğu olmayacağını söyledi.

12 ocakta tahliye edilen Abdi İpekçi'nin katili ve Papa suikastı hükümlüsü Mehmet Ali Ağca, Türkiye'ye iadesinden sonra Fruko fabrikası gaspından 10 yıl, bir kuyumcunun gasp edilmesinden 10 yıl, cezaevinden firar suçundan ise 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ağca, İpekçi cinayetinden ise idam cezası almıştı. Ancak, son yasal düzenlemelerle idam cezası kalktığı için bu ceza, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına dönüşmüştü.

Papa suikastı suçundan dolayı Üsküdar Birinci Ağır Ceza Mahkemesi, İtalyan mahkemelerin hüküm kurması nedeniyle yeni bir hüküm kurmaya gerek görmedi.

Eğer hüküm kursaydı, Ağca bu durumda eski TCK'nın devlet başkanlarına suikast hükmünü içeren 156'ncı maddesine göre yargılanacak, en üst sınırdan müebbet hapis cezasına çarptırılabilecekti.

Ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Ağca'nın, İtalya'da geçirdiği 20 yıllık süre yeni TCK'nın 16'ncı maddesi gereğince 36 yıldan düşüldü. Ağca'yı hapisten kurtaran Türk Ceza Kanunu'nun 16'ncı maddesi oldu. TCK'nın 16'ncı maddesi şöyle diyor:

"Nerede işlenmiş olursa olsun, bir suçtan dolayı yabancı ülkede gözaltında, gözlem altında, tutuklulukta veya hükümlülükte geçen süre aynı suçtan dolayı Türkiye'de verilecek cezadan mahsub edilir."

ANAP döneminin affı olarak da bilinen 3712 No'lu kanun Ağca'ya uygulanmadı. Eğer uygulansaydı Ağca çok daha erken, hatta Türkiye'ye iade edildiği gün tahliye edilebilirdi.

Geriye kalan 16 yıllık süre, 10 yıl daha düşülerek 6 yıla indi. Ağca'nın Türkiye'den kaçmadan önce cezaevinde geçirdiği 153 günlük süre de hesaplamaya dahil edilince 12 ocak 2006 günü tahliye edildi.

İnfaz hesabı ne kadar doğru?

Ancak İpekçi ailesinin avukatı Turgut Kazan ve bazı hukukçular, söz konusu infaz hesabının yanlış yapıldığını ve Ağca'nın erken tahliye edildiği görüşünü savunuyor.

Mehmet Ali Ağca'nın, İtalya'da cezaevinde kaldığı sürenin Türkiye'deki infaz hesabına dahil edilemeyeceğini belirten Kazan, Ağca'nın İtalya'da cezaevinde kaldığı süre dikkate alınsa bile erken tahliye edilmiş olduğunu söylüyor.

Kazan, "suikasti 13 mayıs 1981'de işledi. 13 haziran 2 bin yılında da Türkiye'ye iade edildi. Hesap ortada. Cezaevinde 19 yıl yatmasına rağmen, 20 yıl yatmış gibi hesap yapılıyor ve serbest bırakılıyor" diyor.

Turgut Kazan, 1991 yılında çıkarılan Şartla Salıverme Yasası'na göre, idam cezası alanların 10 tam yıl yatması gerektiğini hatırlatıyor ve "Ağca, İpekçi cinayetinden dolayı 10 tam yıl yatmadı. Ağca'nın durumunda olanlar, Rahşan affı diye bilinen yasadan da yararlandırılmadı. Kendisi iade edildiğinde Kartal Ağır Ceza Mahkemesi bunu kesin hükme de bağladı. Buna rağmen tahliye edilmesi kendisini ödellendirmekten başka birşey değildir" diyor.

İtalya'da 19, Türkiye'de 5.5 yıl

Kartal H Tipi Cezaevi'nde yaklaşık beş buçuk yıl kalan Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesi 8 ocakta gündeme geldi.

Kartal Ağır Ceza Mahkemesi, Ağca'nın cezasını tamamladığı yönündeki yazıyı onayladı ve tahliye yolunu açtı. Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan itirazlar 11 ocakta reddedildi.

Yeni Türk Ceza Kanunu'ndan yararlanarak tahliye olmak için Kadıköy Birinci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuran Abdi İpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca'nın talebi 2004 kasım ayında mahkeme tarafından reddedilmişti.

Ağca, Papa suikasti nedeniyle İtalya'da 19 yıl hapis yatmış, 13 haziran 2000 tarihinde Türkiye'ye iade edilmişti.

İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi, Vatikan'ın onayından sonra Ağca'nın affına karar vermiş, bu karardan birkaç dakika sonra İtalya Adalet Bakanı Piero Fassini, 1979'daki İpekçi suikastinden dolayı hükmünü tamamlamak üzere Ağca'yı Türkiye'ye iade etme emrini vermişti.

Ağca, Katolik Kilisesi'nin İtalyan hapishanelerinde af uygulama planından yararlanan ilk tutuklu olmuştu.

Ağca İtalya'dan Türkiye'ye yola çıkarken avukatına "bu, benim gerçekleşmesini çok istediğim bir rüya idi" demişti.

Kaynak: