BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.512,01
HABER /  GÜNCEL

Flört'ün yol haritasını kadın çiziyor

Flört tabu olarak kabul edilmekten çıkarken, sosyalleşmenin yeni ve en zevkli yolu olarak görülüyor

Abone ol

Baştan çıkarma en temel içgüdülerimizden biri. İster kabul edelim, ister etmeyelim kanatlarını açarak seçtiği eşine kendisini beğendirme çabasında olan tavuskuşuyla benzerlik taşıyoruz.

Türlü türlü taktiklerle farklı mekanlarda kendimizi çevremize beğendirmeye uğraşıyoruz. Sosyalleşmenin en zevkli yollarından biri olan flört etmenin tabu olarak algılandığı zamanlar geride kalıyor. Sokak röportajlarından çıkan sonuçlar, orta yaşın ve yeni neslin flört etme alışkanlıklarının yenilendiğini söylüyor.

Yaşları 19- 37 arasında değişen 28’i erkek, 22’sı kadın 50 kişinin 37’si gece kulübünde ilgisini çeken biriyle tanışmaya sıcak bakıyor. Katılımcılardan dördü hariç tamamı gidip konuşmaktan ziyade ‘göz teması’ndan yana. Peki dünyanın diğer yerlerinde flört konusunda yeni gelişmeler ve sınırlar neler? İngiltere’de ‘Social Issues Research Center’ın yayımladığı rapor, konu hakkında bilinmeyenleri ortaya koyuyor.

İşte Radikal'den Aslı Barış'ın hazırladığı dosya:

Kadınlar ne ister, erkekler ne bekler?

Yapılan araştırmaya göre iki amaçla flört ediyoruz;

1)Duygusal bağlantı kurmadan, cinsel dürtülerle hareket etmek.

2)Tanımadığımız bir insanla sohbet ederek, eğlenmek.

NASA’nın 2004 yılında insan davranışları üzerine yaptığı bir anket ise, kadın ve erkeklerin flörtten farklı beklentileri olduğunu ortaya koyuyor. Erkekler ilkel çağlardan beri içinde taşıdıkları dürtülerine yenilerek, flörtü cinselliğe giden bir yol olarak algılıyor. Kadınların kullandığı beden dili, vermeye çalıştıkları mesajlar erkekler için sohbettten çok ileride yaşanabilecek bir cinsel maceraya algılanıyor. Kadınlar ise tıp dilinde ‘Protean Psikolojisi’ olarak adlandırılan, erkekleri ilgi çekme amaçlı karışık sinyaller veriyorlar. Karşı tarafın kendisine olan ilgisini hissedince ise geri çekiliyorlar. Kadınların beden dilini yorumlamaya çalışan erkekler, durumu yenilgi olarak kabul ediyor.

Flörtte seçimleri neler belirler?

Amerikan ‘National Communication Association’ derneği psikologlarından David Fuss, erkeklerin genç ve çekici kadınlara yöneldiğini belirtirken, kadınların ise güvenlik ihtiyacı nedeniyle daha yaşlı, potansiyel statü sahibi olabilecek erkeklere ilgi duyduğunu açıkladı. Ancak, internetteki çöpçatan sitesi OK Cupid’in ay başında yaptığı araştırma göre sanal âlemde işler daha farklı işliyor; 43 bin kullanıcı arasında yapılan ankete göre erkekler ‘reddedilme ihtimalinin azaldığı’ gerekçesiyle çekici bulmadıkları kadınlara yöneliyorlar.
İngiltere’de 18- 29 arasındaki insanların yüzde 99’u flört ediyor. Social Issues Research Centre’ın araştırmasına göre flört ederken üç unsur önemli rol oynuyor. Rapora göre sosyalleşme isteği, alkol seviyesi ve ortak çıkarlar, flört ederken en önemli etkenler.
Üç temel unsurun da karşılandığı partiler listede birinci sırada. Özellikle yılbaşı döneminde ofislerde ve arkadaş ortamında düzenlenen partiler, flört etmek için en ideal ortam olarak tanımlanıyor. Araştırmaya göre, ortam gece kulüplerine göre daha ‘dostane’ olduğundan, insanlar sosyalleşme konusunda kendilerini daha güvende hissediyorlar. İkinci sırada gece kulüpleri ve restoranlar yer alıyor. Aynı raporda flört edenlerin yaklaşık yüzde 27’sinin ‘giriş cümlesi’ kullanarak, hava durumu bahanesiyle tanışmak istedikleri insanlara yaklaştıklarını ortaya koyuyor. Restoranlarda yemeği ya da servisi bahane ederek konuşmak, yüzde 33’lük oranla popüler bir yöntem. Gece kulüplerinde ise çalan müziğin yüksek olması nedeniyle, Türkiye’de en çok tercih edilen yöntemlerden ‘göz teması’ revaçta. Üçüncü flört mekanı ise iş yeri. Yapılan istatistikler, Amerika’daki çiftlerin yüzde 40’ının çalışma ortamlarında tanışarak evlendiğini ortaya koyuyor.Alkol unsurunun flörtün içinde olmaması ve insanların tanışma sürecini daha uzun vadeye yayması, ilişkileri daha sağlıklı hale getiriyor. Ancak alkol flörtün başlaması konusunda önemli bir etken; iş çıkışı alınan aperatifler sonucu sosyalleşme farklı bir boyuta taşınıyor. Okullar ve kurslar dördüncü sırada; ders saatleri sırasında birbirlerine ilgi duyan öğrenciler sosyal ortamlarda kaynaşıyorlar. Sanal alem ise bekarlar için düzenlenen gecelerden sonra yedinci sırada yer alıyor.