BIST 10.177
DOLAR 32,23
EURO 35,14
ALTIN 2.471,48
HABER /  POLİTİKA

FLAŞ! BDP'den silah bırak çağrısı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hakkari’de 8 askerin şehit olmasını ve gündemi değerlendirdi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Hakkari’de 8 askerin şehit olmasını değerlendiren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK’ya silah bırakma çağrısında bulundu.

Partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuşan BDP lideri Demirtaş, "Barışı her zamankinden daha fazla savunmalıyız. PKK her türlü silahlı faaliyetine son versin" diye konuştu.

Demirtaş, hükümete de çağrıda bulunarak operasyonların durdurulmasını istedi.

Siyasi sürecin ve barışın önünün açılması için çağrıda bulunan Demirtaş, "Bu savaş artık bitmeli ölümler durmalı, Allahını seven bu ateşe bir damla su döksün" dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuştu. İşte konuşmasından Demirtaş'ın konuşmasından satır başları;

Müzakereyi konuşarak çözmeyi ihanet sayanlarda ölümlerden sorumludur. Anaların gözyaşını dindirmek için bu savaşı durdurmak dışında bir yol yoktur. Barışı daha fazla savunmak zorunda olduğumuz dönemdeyiz. Yaşamını yitirenlere başsağlığı diliyorum.

DEVLET BUNA SAYGI DUYMALIDIR

Alevi yuttaşların sorunlarını çözmek istiyoruz tüm yurttaşlara eşit haklar için daha fazla mücadele etmek zorundayız. BDP 5 yıllık parlemento döneminde hak ve özgürlüklerin savuncusu oldu. Yeni anayasa yazımı devam ederken bunun takipçisi olacak bizleriz.

Biz bu konuda tereddütsüz yaklaşım gerçekleşeceğiz. İnsanların inancının, ibadet şeklinin devlet tarından diyanet tarafından tanımlanmasına izin vermeyeceğiz. İnsanlar kendi inancını nasıl tariflemişse devlet buna saygı duymalıdır. Yeni anaysada Alevi yurttaşların talepleri yer almaktadır.

Biz taleplerin her aşamada yasal düzeyde güvence altına alınması için takipçi olmaya devam edeceğiz. Medyada ders kitaplarında alevilere yönelik dilin terk edilmesi lazım. Hareketvari söylemlerin ayrıştırılması lazım. RTÜK bu konularda daha hassas olmalı. Dizilerde alevilere yönelik tutumlara dikkat edilmesi lazım. Alevi yurttaşların özgürlük talepleri gerçekleştirilmedi.

Acı geçmişle yüzleşmeden biribirimze güvenerek yaşayamayız. Samimi kardeşliklik söz edemeyiz. Toplumun her kesimi gibi Alevi yurttaşlarda güven ve huzur içinde devam etmelidir. Biz onların yanındayız.

DURUM SURİYE VE IRAK'TAN DAHA BETER

Urfa cezaevinde yaşanan acı katliam. Malesef diri diri yanan insanlar. Biz cezaevi sorunlarını dile getirdik. Dilimiz döndüğünce mahkumların sesi olaya çalıştık. Bir ülkede perlementer rejim işliyor olsa muhalefet ne diyor diye kulak kabartır. Ana muhalefet partiside son dönemde dile getirdi. BDP yüzlerce defa cezaevlerine dikkat çekti. Sonuç Urfa'da 15 kişinin diri diri yakılması.

HANGİ HUKUKA GÖRE BUNU YAPIYORSUN?

Küçük bir beton hücrede 50 derece sıcakta 20 kişi kalıyorsun. 24 saat boyunca bir aradasın. Koşuğun içinde adım atacak yer yok. Nefes alamyorsun. Canlı canlı fırının içine konulmuş bekliyorsun. Oralar cezaevi olamaz. Oralar işkencehanedir. Oralar mezardır. Urfa'dan cenaze ve duman çıktı. Oradakilerin tamamı insabdır. İnsanları diri diri mezara koymuşsunuz. Hangi hukuka göre bunu yapıyorsunuz?

DURUM IRAK VE SURİYE'DEN DAHA BETER!

Hangi yasada o insanlara işkence yapacaksınız yazıyor? Yaptığınız insanlık suçudur. Her biri etten kemikten insandır. Hükümet bu çığlığı duymayacak mı? Kaç insanın daha yamasını bekleyeceksiniz? İnsanlar kendini yakıyorlar anlamıyor musunuz? Oksijen, su, yok. Durum Irak Suriye'den daha beter durumda.

Çare yeni cezaevi yapacaklarmış. Şöyle bir rezalete bakar mısınız? Hakimiz, savcınız yoksa neden insanları tutukluyorsunuz? Adalet Bakanı istifa eder mi etmez mi? Kendi şerefidir. Sanki ortada AKP'nin doğru politikası var da bakan uygulayamıyor. Çökmüş sistem, tuz kokmuş, balık baştan kokmuş. Çıkmışlar hala bahane bulmaya çalışıyorlar.

AÇIK AÇIK DEVLET KATLİAMIDIR

Neyin mazeretini arıyorsun? 15 insanı katlettiniz. Açık göz göre göre devlet katliamıdır. Hükümet eliyle yapılan katliamdır. YAnlışlıkla çıkan yangın yok. Özellikle medyanın olayları ört bas etmeye çalışmasını anlayamıyoruz. Cezaevinde yangın çıkmadı. İsyan çıkmış.

Urfa halkına sesleniyorum. 10 AKP vekili seçtiniz. Biri gıkını çıkaramadı. Hükümet olarak 15 kişiyi yaktınız. Çıkın konuşun bakalım. Size bize verdikleri kıymet bu kadar. Roboski'de de gördük. Urfa aynısıdır. Dışarıda yakınları mü cadele ediyor. Onlarada copla, gazla müdahale ediyorlar.

Valinin, bakanın aileleri sakinleştirmesi lazım. O insanların vicdanını rahatlatması lazım. Ama onlar o insanlara işkence yapıyorlar.

Biz izlerken insan olmaktan utandık. Bu geçiştirilecek durum değil. Nereye kadar AKP'ye yandaşlık yapacaklar? Aydınlar, yazarlar bunu eleştirmeyecek mi? 

AKP'YE SESLENİYORUM:HALKIN ONURUYLA OYNAMAYIN

AKP'de vicdanı olan çıkmayacak mı? Daha ne kadar kurban verilecek? Bıçak kemiği kesmiş durumda. Cezaevlerinde dışarda bunun isyanıdır. Halk faşizme karşı kendini yakıyor.

Bu işler çocuk oyuncağı değil. Sen etkiyi göreceksin.Tepkiye hakaret yağdıracaksın. Halkın onuruyla oynamayın. AKP'ye sesleniyorum. Halkın onuruyla oynamayın. Urfa'daki yangın hepinizi yakar.

Urfa'dakiler Şakran'a sevkedilmişler. Orası zaten işkencehane. Neden bırakmıyorsunuz? Tahliye edin. Türkiye'de tutuklu evi yok. Bu meseleyi böyle çözecekler gibi yutturmaya çalışoyolar. Van Belediye Başkanımız bakanlıkça görevden alındı. Bekir Kaya'ya 1 hafta önce Van Cezaevinde koğuş ayrılmış. Gardiyan biliyor.Yatağını hazırlamış.

MECLİS BAŞKANI'NA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Bakan imzalamış. Böyle yargılama mı olur? Bu kadar sıkıntı içerisinde arkadaşlarımız Yeni Anaysa'yı yapmaya çalışıyorlar. Dün bizleri ziyaret ettiler. Biz zorlukları anlattık. Biz çözüm istiyoruz. Özgürlük, barış istiyoruz . Biz destek olacağız dedik. Bakın Büşra Ersanlı Anayasa Komisyonu üyesi ama tutuklu. 8000 arkadaşımız tutuklu. Biz hala o komisyondayız.

Biz ordayız. Biz Sayın Meclis Başkanına da teşekkür ediyorum. Kendilerinin samimi çabaları sürdüğü sürece arkasındayız. Ama dışarıda faşizan havayı unutmayacağız. Yol temziliği yapıldana yeni anaysayı yapmak zorlaşacaktır.

BİZ SANA NEDEN MİNNET DUYALIM?

Biz barış istiyoruz diye coplanırken AKP'liler ihale ve kredi peşinden koştular. Roboski'ye karşı iki kelime söyleseydiniz de ciğerimizi yeseydiniz. Biz duygusuyla, kimliğiyle insanız. Ne mutlu insan olana ve insan olarak kalanlara. Bize zaman zaman AKP, minnet duymamız gereken ifadeler kullanıyor. Biz bu mücadeleyi yürütenlere minnet duyarız. Biz sana niye minnet duyalım.

Sokaklarda analarımısın saçlarından tutarak sürüklediğiniz için mi? Biz barış dedikçe bize katil değiniz için mi? Roboski'de çocukları parçaladınız diye mi minnet duyacağız? Biz direnenlere minnet duyarız. Biz onların temsilcisiyiz. Halk bize bu talimatı verdi. Bizde halka 'emriniz başüstüne' dedik.

Eğer özgürlüğün bedeli bugüne kadar yaşadıklarımız olacaksa bu bedeli ödemekten geri duymayacağız. Bloğumuz içinde kafa karıştırıp birbirine düşürmek düşünceleri varsa avucunu yalarlar. Bizim duruşumuzdan ancak ezilenler heyecan duyacak bu faşizmi dayatanlar da endişe duyacaklar. Biz sözümüzü verik bu mücadeleyi sürdüreceğiz.