BIST 10.320
DOLAR 32,24
EURO 35,14
ALTIN 2.467,21
HABER /  GÜNCEL

Hakkari'de üç noktaya PKK saldırısı: 8 asker öldü

Hakkari'nin Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde üç noktaya aynı anda düzenlediği saldırılarda 8 askerin öldüğü 16 askerin ise yaralandığı bildiriliyor.

Abone ol

PKK'nın Hakkari'nin Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde üç noktaya aynı anda düzenlediği saldırılarda 8 askerin öldüğü 16 askerin ise yaralandığı bildiriliyor.

Sabah 05:00 sıralarında başlayan çatışmada 10 militanın da öldürüldüğü iddia edilirken, PKK ise henüz kayıpları konusunda bir açıklama yapmadı.

Hakkari Valiliği, ağır silahlara sahip kalabalık bir militan grubun asıl hedef olarak Yüksekova'nın Dağlıca bölgesindeki Yeşiltaş Karakolu ve Şemdinli'deki Derecik İç Güvenlik Taburu'nun koruma üs bölgesine saldırdığını belirtti.

Bölgedeki askeri kaynaklar ve PKK çatışmaların hâlâ devam ettiğini söylüyor.

Saldırının ardından bölgeye çok sayıda helikopter ve savaş uçağı sevk edildiği de belirtiliyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu da bölgeye gitti.

Hakkari Dağlıca'daki çatışma, Kürt sorunun çözüm önerilerine dair seslerin yükseldiği ve PKK'nın silah bırakacağı yönündeki açıklamaların dile getirildiği bir ortamda meydana geldi.

Türkiye'de Haziran ayı başında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kürt sorununun çözümü konusunda yaptığı görüşmede bir 'akil adamlar' komisyonu kurulması önerisi gündeme getirilmişti.

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın, Hürriyet gazetesine, 'Başbakan Erdoğan'ın sorunu çözeceğine dair inancı olduğunu' söylemişti.

Zana, Erdoğan'ın 'sorunu çözebileceğine inandığını ve inancını yitirmek istemediğini' söyledi.

Karayılan: Güven sorunu var

Radikal yazarı Avni Özgürel'e konuşan PKK lideri Murat Karayılan da 'tarafların birbirini anlayamadığını ve güven sorunu olduğunu' dile getirdi.
Karayılan, 'tarafların birbirini anlayamama ve güven sorunu olduğunu' belirtip "Biz Kürt sorununu nihayetinde barışçıl diyalog yöntemleriyle çözülmesi gereken bir sorun olarak görüyoruz" dedi.

Karayılan, 90lı yıllarda Kürt sorunun daha sık gündeme gelmesiyle 'silahlı mücadelenin işlevini tamamladığını' ifade edip "Bundan sonra iş artık, diyalog ve siyasi çözüme kalmıştır" diye konuştu.

Abdullah Öcalan'a 'tecrit uygulanmasının' ilişkileri zedelediğine dikkat çeken Karayılan, "Kendisine bir lider gibi yaklaşılıp belli bir seviyede tutulursa ilişkiler bu toplumun kaynaşması için zemin olur" mesajını verdi.

'Silvan bilinçli değildi'

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, 'PKK'nın silah bırakmasına yönelik görüşmeler olduğunu' belirtmişti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da geçen hafta, PKK'nın 'koşulsuz olarak silah bırakması ve eylemlerinde son vermesi durumunda Abdullah Öcalan'a ev hapsi verilmesinin dikkate alınabileceğini' ifade etmişti.

PKK lideri, 'belli bir psikolojik eşiğin aşılamadığı' sürece çözüm sağlanamayacağını savunurken: "Başbakan'ın tavrı belirleyicidir… Tarihi sorumluluk onun üzerindedir."

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde geçen yıl 14 Temmuz'da çıkan ve 13 askerin öldüğü çatışmalarla ilgili de yorum yapan Murat Karayılan, Silvan olayının planlı bir saldırı olmadığını savundu.

Bahoz: Eylemler güçlenerek devam edecek

Yeni Özgür Politika dergisine konuşan PKK'nın üst düzey askeri yetkilisi Bahoz Erdal, 'eylemlerinin güçlenerek devam edeceği' mesajını verdi.

Siyasilerin kulislerinde barışçıl çözüm ve PKK'nın silahsızlandırılması çağrıları yükselse de gerginlik tırmanmaya devam ediyor.

İki PKK üyesinin, 25 Mayıs'ta Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi Emniyet Müdürlüğü'ne düzenlediği intihar saldırısında iki polis ölmüştü.

Geçen yıl 20 Eylül'de, Başbakan Erdoğan'ın BM görüşmeleri için New York'a gittiği gün Ankara'da bomba patlaması sonucu 5 kişi öldü. Aynı gün, Siirt'te 4 kişinin ölümüne neden olan silahlı ve bombalı saldırıyı da PKK üstlendi.

Geçen yıl 24 Eylül'de de Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Herekol bölgesinde Belenoluk Jandarma Karakolu'na yapılan baskın sonrası güvenlik güçleri ve PKK üyeleri arasında çıkan çatışmada 6 asker, 2 PKK üyesi öldü.