BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Cezaevleri bakanın rüyalarına giriyor

Adalet Bakanı Sadullah Ergin Şanlıurfa'da çıkan yangın ve cezaevlerinde yapılan değişikliklerle ilgili değerlendirmelerde bulundu

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Şanlıurfa’da cezaevinde yaşanan olaın vantilatör kavgasından çıktığı iddialarını yalanladı. Ergin, 127 tutuklu ve hükümlünün başka cezaevlerine nakledilmeye başladığını söyledi.

CHP ve BDP'li istifa açıklamalarına da değinen Ergin 'Adalet Bakanı'nın istifası, sürecin, sorunun çözümüne katkı sunacaksa bir saniye durmadan bunu yapabiliriz. Ama burada bir problem var. Bu problem, geçmişten intikal eden bir problem ve küçülerek, geleceğe doğru gidiyor. Bu problemleri minimize edip sıfırlama noktasındaki adımlarımız ortada.' dedi.

Sadullah Ergin, konuşmasının başında AK Parti iktidarı sırasında cezaevlerinde gerçekleştirilen düzenlemeleri anlattı.

İşte Ergin'in konuşmasından satır başları;

Fiziki yapıda değişiklikler yapıldı. Ceza infaz kurumlarında görev yapan personelin eğitimi yapıldı. Cezaların infazı ile aileleri ile bağlarını sağlamak amacıyla hükümlünün cezasının denetimli serbestlik ile infaz edilme imkanı getirildi.

Sorunları çözmek için mevzuatta değişiklik yapıldı. Yapısal Dönüşüm kararları 2002 sonrası uygulandı. Adli kontrolün kapsamı genişletidi.

Fiziki yapıda sağlanan gelişmeleri sizinle paylaşacağım. 2002 tarihinden bugüne kadar 208 ceza infaz kurumumuz kapatıldı.

2002-2012 yılları arasında 68 yeni cezaevi hizmete alınmıştır. 2002'den bugüne 73 adet cezaevinde oda sistemine geçilmiştir. Bu ceza infaz kurumlarında onarımlar yapılmış Banyo tuvalet ve yemekhaneler yenilenmiştir.

ÇOCUK İNFAZ KURUMLARINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

Çocuk ceza infaz kurumlarında değişiklikler yapıldı. Çocuklar tek kişilik odalarda kalmakta. Eğitim çalışmaları icra edilmektedir. Yeniliklerden bir tanesi de çocukların aileleri ile kalabileceklerin misafirhanelerin oluşturulmasıdır Temmuz ayında hizmete açılacak tesisimiz de bu yenilik yapılacak.

SON DÖNEMLERDEKİ ARTIŞ BUNDAN DEĞİL

Son dönemde artışların özel nedeni var. Bu sayının artışı Yargıtay'daki üye sayısına bağlı olarak verilmekte olan kararda artış ile orantılıdır. 2011'in ilk 5 ayında 64 bin dosya karar çıkmıştır. 2012'de 208 bin 900 dür. Çıkan karar sayısı farklılaştıkça artış artıyor. Bunlar yeni suç işlemek anlamına gelmiyor. Depolarda bekleyen dosyalardandır. Artış bundan kaynaklanıyor.

Tüm bu aktardıklarımdan sonra sonuç olarak kapasite fazlası tutuklunun bulunduğu cezaevlerin normal hale getirilmesidir.

ŞANLIURFA'DA YAPILAN DEĞİŞİM YANGIN ÖNCESİNDENDİR

Şanlıurfda'ki cezaevdeki yangın öncesi yapılan değişiklerdir. Yapmamız gereken çalışmalar planlanmış ve bunlar için takvim oluşturulmuştur. Yaşadığımız sorunlar geçiş aşamasının sorunlarıdır.

TEYİT EDİLMEMİŞ BİLGİLERLE HAREKET ETMEYELİM

Sorunların çözümü noktasında oluşturulan tedbirlerin uygulanmasınında medyanın katılımı önemlidir. Kamuoyundan gelen eleştirileri takip ediyoruz. Ama bir ricamız var. Teyit edilmemiş bilgilerle hareket etmeyelim. Medyamızın sunacağı katkılar bizim için önemlidir.

127 KİŞİ BAŞKA CEZAEVİNE

Urfa cezaevinde tutuklu ve hükümlü yakınlarının açık görüşleri sağlanarak endişelerin giderilmes sağlandı. Yine bu sabah itibariyle koğuşları zarar gören 42 tutuklu ve hükümlü askeri uçakla İzmir'e sevkedilmiştir. Urfa Cezaevi'nden 85 hükümlü tutuklu şu anda yakın ilçe cezaevlerindeki boş yerlere intikal ediyorlar.

Türkiye'de tutuklu sayısı şuanki 34 bin 720 kişi. Türkiye Avrupa'da hangi noktada? Ülkelere göre Türkiye makul kabul edilecek noktada. Ama biz bu yüzde 27,5 oranını düşürmeye çalışıyoruz. 377 cezaevinde 91 bin 334 hükümlü var.

Biz iyi yerdeyiz demiyoruz tabiki. Türkiye'nin şartlarını iyi noktaya getirilmesi için tedbirlerin uygulanması devam ediyor.

Türkiyede cezaevi problerimleri evveliyatı zorlu problem olarak duran sorun idi. Yapılan çalışmalarla önemli mesafa kat ettik. 

SORUNU ÇÖZECEKSE İSTİFA EDERİM

Deneliyor ki cezaevlerinde 80 öncesi şartlardan daha kötü tablo var . Cezaevlerinde tablo arzu ettiğimiz yerde değil ama önemli mesafeler katettik ve etmeyede devem edeceğiz.

Adalet Bakanı'nın istifası, sürecin, sorunun çözümüne katkı sunacaksa bir saniye durmadan bunu yapabiliriz. Ama burada bir problem var. Bu problem, geçmişten intikal eden bir problem ve küçülerek, geleceğe doğru gidiyor. Bu problemleri minimize edip sıfırlama noktasındaki adımlarımız ortada. Bu noktada sürece katkı verecek değerlendirmelerin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.

Bu olay sonrası bir insan ne hissederse ben de onu hissettim. Her başımı yastığa koyduğumda 126 bin mahkumun sorunları beni rahatsız eder durumdadır.Eksikler konuşulacak ama doğru bilgilerle değerlendirelim.

 LÜTFEN DOĞRU BİLGİLERİ PAYLAŞALIM

377 cezaevimiz var ve oralarda televizyonlar izleniyor. Bizim yapacağımız her haberin bilginin yansımaları var. Şuanda ihtiyaç duyduğumuz şey pozitif adımları teşvik edecek çalışma yapmaktır. Tabiki eksikler konuşulacak. Ama lütfen doğru bilgilendirmeler yapalım.

O İDDİAYI YALANLADI

Klima götürüldüğüne dair haber yanlıştır. Cezaevlerinde vantilatör ve bunun gibi cihazlar hükümlü ve tutukların kendi isteği ile kullandığı cihazlardır. Sadece koşuğun büyüklüğüne göre  cihaz sayısı değişyor.

Dün medyada vantilatör kavgası değerlendirmesi yapıldı. Oydsa bizdeki veriler böyle değil böyle bir kavga gözükmüyor. Vatilatör çekişmesinden kaynaklı değil,inceleme sonuçlarını bekliyoruz.

CHP'Lİ VEKİL VELİ AĞBABA'YA YANIT

Dün cezaevine ziyarete gelen kişilerin yaptığı açıklama doğru değil. Biz Silivriye 400 litre su vermemize rağmen su yetmişyor deniliyor. Burada suyun sarfiyatı söz konusu oldu. Tespitten sonra belli sayaçlar koyduk. Cezaevlerinde belli miktarda su veriliyor. Ama maksadı dışında uygulamaalr gibi sorunlar yaşıyoruz. Şanlıurfada belli saatlerde sular kesiyorlar ama bu günde 4 saat bilgisi doğru değil.