BIST 10.059
DOLAR 32,38
EURO 34,69
ALTIN 2.405,26
HABER /  GÜNCEL

Fişleme yapan subaylara okul yasağı!

Liselerde Milli Güvenlik dersine giren subaylara fişleme yaptırılması herkesi şoke etti.

Abone ol

9. Kolordu Komutanlığı'nın bulunduğu Erzurum'daki okullarda Milli Güvenlik derslerine giren subayların "Kontrol Formu" adı altında tuttuğu fişleme belgeleri için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) devreye girdi. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, BUGÜN’e yaptığı açıklamada Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 'inceleme başlatın' talimatı verdiğini söyledi.


Ajan öğretmene okul yasağı

Konuyla ilgili önemli bir adım daha atan Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Güvenlik derslerine rütbeli askerlerin girmesini engellemeye hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, rütbeli askerlerin derslere girmesini yanlış bulduğunu açıkladı.

Eğitim-Bir-Sen’in önerisi

Kızılcahamam'da yapılan 18. Milli Eğitim Şûra'sında Milli Güvenlik dersine pedagojik formasyonu olmayan rütbeli askerlerin girmemesine yönelik karar alındı. Eğitim-Bir-Sen'in önerisi üzerine 18. Milli Eğitim Şûrası kararlarına rütbeli askerlerin bu derslere girmemesi gerektiğine yönelik kararda eklendi. MEB de bu kararı en kısa sürede hayata geçirmeyi planlıyor.

Meclis'te Plan-Bütçe Komisyonu'nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülürken CHP milletvekilleri Şûrada alınan bu kararı eleştirdi. Bakan Nimet Çubukçu ise "Şûrada alınan kararlar tavsiye kararları, ama eğitim alanında en yüksek istişare kurulu. Tartışmaya açık ama demokratik bir ortamda oluştuğunu kabul etmek gerekiyor. Kendime yol gösterici olarak alacağım kararlar oldu. Bunlar artık tartışılması gereken konular. Türkiye bugün bunları aşabilecek konumdadır. Milli Güvenlik derslerine üniformalı askerlerin girmesini hâlâ aynı yöntemle devam ediyor olmasını doğru bulmuyorum" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Milli Güvenlik derslerine rütbeli askerlerin yerine Sosyal Bilgiler branş öğretmenlerinin girmesini planladığı öğrenildi. Bakanlık, öğrencilerin üniformalı askerler ile muhatap olmasını istemediği belirtiliyor.

Öğrencilerin maddi durumu bile fişlenmiş

Erzurum’daki birçok lisede Milli Güvenlik dersine giren subayların okul, öğretmen ve öğrencilerle ilgili fişleme raporlarına yenileri eklendi. Malatya Battalgazi İmam Hatip Lisesi öğrenci ve öğretmenleri için yapılan formlarda “Öğrencilerin maddi durumu” diye madde bulunuyor.
Milli Güvenlik derslerine giren subayların yaptığı fişleme skandallarının ardı arkası kesilmiyor. Malatya Battalgazi İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile öğretmenleri için ayrı ayrı oluşturulan formlarda akıllara durgunluk verecek maddeler bulunuyor.

Malatya Battalgazi İmam Hatip Lisesi'nde Milli Güvenlik derslerine giren subayların özel hazırlanan formları kullanarak öğrenci ve öğretmenleri fişledikleri belirlendi. 'Milli Güvenlik Bilgisi Dersi (MGBD) olan okullarda MGDB öğretmeni görevlendirme ve okul kılık kıyafet yönetmeliğinin uygulama durumu çizelgesi" adıyla hazırlanan belge ile okula başörtülü gelen öğrencilerin tespitinin amaçlandığı belirlendi. Derslere giren subaylara, fişleme için 'kontrol formu' bile verildiği belirlendi. Çok ayrıntılı hazırlanmış kontrol formundaki maddeler dikkat çekti. Sadece başörtülü öğrencilerin değil öğretmenlerin de fişlendiği anlaşılan belgede asıl görevi ders anlatmak olan bir subayın dersten çok istihbarat toplamakla meşgul olduğu tespit edildi.

Her bilgi kayıt altında

Öğretmenler için özel olarak hazırlanan 'Millî Güvenlik dersi öğretmenleri için kontrol formu'nda şu bilgiler kayda geçirilmiş: "Türbanlı derse giren öğretmenin olup olmadığı. Kız öğrencilerin beden eğitimi dersine girip girmediği. Anma ve kutlama yıldönümleri için gerekli törenlerin yapılıp yapılmadığı. Okulun finansmanında İslami sermayenin etkisinin olup olmadığı. Öğretmenler arasında başta irtica olmak üzere yıkıcı bölücü faaliyetleri destekleyen, bu yayın yapan gazete ve dergileri okuyan personel varlığı, sayısı ve isimleri. Okul kütüphanesinde irticai yayın olup olmadığı. Okula devam eden öğrencilerin maddi durumu."

Müdürü de fişlemişler

Malatya Battalgazi İmam Hatip Lisesi Milli Güvenlik Bilgisi öğretmenin verdiği bilgiler ışığında okul başlangıcında kaç öğrencinin başörtülü olduğu ve bunların okula nasıl kayıt yaptırdığı da araştırıldı. Bundan sorumlu olarak görülen okul müdürü de fişlendi. Malatya İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Ali Ayöz imzalı yazıda okul müdürü için şu ifadeler kullanılmış: "2001-2002 eğitim ve öğretim yılında Malatya Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde kılık kıyafet yönetmeliğine uymayan 22 öğrencinin bizzat müdür B.B. tarafından okula yerleştirildiği ve müdürün dini motifli terör örgütlerinden 'Malatyalılar' olarak bilinen gruba yakınlığı ile bilindiği, dini cemaatler arasında fikir danışılan konumda olduğu."

Takip hâlâ sürüyor

Yazıda, müdür hakkında valiliğe yazı yazıldığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce kınama cezası verildiği kaydedildi. B.B'nin halen göreve devam ettiği vurgulanırken takibin sürdüğü ve gelişmelerden bilgi verileceği ifade edildi. İl Jandarma Komutanlığı'nın, okulda yapılan tüm fişleme çalışmalarını gereğinin yapılması için Jandarma Genel Komutanlığı'na, bilgi vermek amacıyla da Malatya'daki 2. Ordu Komutanlığı ile Jandarma Bölge Komutanlığı'na da gönderdiği ortaya çıktı.