BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,74
ALTIN 2.434,77
HABER /  DÜNYA

Filler tepişir Bulgaristan ezilir

Batı dünyası ile Rusya'nın bilek güreşi çevresindekileri de etkileyecek. Bulgaristan bu ülkelerin başında geliyor.

Abone ol

Bulgaristan Savunma Bakanı Angel Naydenov, Rusya'nın AB ve ABD’nin yaptırımlarına yanıt vermesi durumunda Bulgaristan'ın pek çok alanda zarar göreceğini söyledi.

Naydenov, Kırım'la ilgili sürece yönelik yaptığı açıklamada, Bulgaristan’ın NATO ve Avrupa Birliği (AB)  müttefiklerine destek verdiğini anımsatarak, “Olası yaptırımların ülkemize ekonomik etkisini göz önünde bulundurmalıyız” diye konuştu.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in, “AB, artık küçük hesapları bir tarafa bırakıp, birlik olarak kim olduğumuz ve değerlerimizin ne olduğu konusunda kesin tavır almalı” sözlerine ilişkin de Naydenov, “Rusya, kendisine karşı AB ve ABD’nin uygulayacağı yaptırımlarına yanıt verirse Bulgaristan en az 10 ayrı alanda zarar görür. Eğer Rusya gerçekten yaptırımlara karşılık verirse, zarar görebileceğimiz bu 10 alanı düşünürsek, 'küçük hesaplar' gibi bir bahane söz konusu olamaz” dedi.

Naydenov, ülkenin zarar görebileceği alanlar konusunda örnek verirken, Bulgar ordusunun halen Rus yapımı MİG tipi savaş uçakları kullandığını ve bunların bakımının Rus uzmanların elinde olduğunu söyledi. Naydenov, ülkedeki mevcut askeri işletmelerin Rus teknolojisiyle donatılmış olduklarını da hatırlattı.

Plevneliev’in himayesinde 24 Mart'ta toplantıya çağrılan Milli Güvenlik Kurulu’nun Ukrayna ile ilgili nasıl bir tutum alacağı konusunda şimdiden tahminde bulunamayacağını belirten Naydenov, “Rusya tarafından, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü zedeleyen eylemlerin olduğu yönünde beyanlar var” dedi.

Naydenov,  Ukrayna’nın ulusal mevzuatına aykırı olan bir referandumun sonuçlarının kabul edilemeyeceğini de belirtti.