BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Filistinli çocuğu İsrail'in öldürdüğüne dair 'kanıt yok'

2000 yılında öldürülen bir Filistinli çocuğun ölümünden İsrail askerlerini sorumlu tutan bir haber üzerine İsrail'de başlatılan soruşturma, bu iddianın temelsiz olduğu sonucuna vardı.

Abone ol

2000 yılında öldürülen bir Filistinli çocuğun ölümünden İsrail askerlerini sorumlu tutan bir haber üzerine İsrail'de başlatılan soruşturma, bu iddianın temelsiz olduğu sonucuna vardı.

Soruşturma, olayla ilgili video kayıtlarının, 12 yaşındaki Filistinli Muhammed El Dura'nın İsrail kurşunlarıyla öldürüldüğüne dair herhangi bir delil oluşturmadığını açıkladı.

Gazze'de bir çocuğa ateş edilmesi görüntüleri, Filistin'de ikinci intifada için önemli simgelerden biri olmuştu.

France 2 televizyon kanalında yayınlanan haberde, Dura'nın İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldüğü duyurulmuştu.

France 2, bu haberdeki iddiaya sahip çıktıklarını ifade etmiş, habere kaynaklık eden video görüntülerinin sahte olduğunu öne süren bir Fransız medya aktivistine karşı iftira davası açmıştı. Davanın Çarşamba günü sonuçlanması bekleniyor.

Çapraz ateşe yakalandılar

Eylül 2000 tarihli haberde, İsrail askerleri ile Filistinliler arasında silahlı bir çatışmanın ortasında kalan Muhammed El Dura ile babası bir duvar dibine sığınmış ve babası oğluna kalkan olmuş bir halde gösteriliyordu.

Baba olaydan sağlam kurtulurken France 2 haber sonunda Muhammed'in cansız bedenini gösteriyordu.

İsrail bu olay üzerine önce özür dilemiş, daha sonra ise Muhammed'in Filistinliler tarafından vurulmuş olabileceğini iddia etmişti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu olayın soruşturulması için geçen yıl emir vermişti.

Soruşturma, Muhammed'in İsrail askerleri tarafından vurulduğuna dair France 2'nin ileri sürdüğü iddiaların asılsız olduğu, çocuğun ve babasının zarar gördüğüne dair bile kanıt bulunmadığı sonucuna vardı.

Soruşturma raporunda, "Haberde çocuğun öldüğü iddiasının aksine, France 2'nin yayınlamadığı görüntülerde çocuğun hayatta olduğu görülmüştür" denildi.

France 2 kanalı, bağımsız ve uluslararası standartlara uygun bir soruşturmaya katılma ve olayı aydınlatmak için Muhammed'in mezarının açılarak incelemeye tabi tutulması için baba Cemal El Dura'ya yardımcı olma iradesini açıklamıştı.

İsrail'in bulgularını "uydurma" olarak niteleyen baba Dura ise AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "İsrailliler yalan söylüyor, gerçekleri gizlemeye çalışıyor" dedi.