BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Filistin'den Birleşmiş Milletler'e teşekkür

Filistin BM Daimi Gözlemcisi: BMGK'ye nihayet bir basın açıklaması üzerinde anlaşmaları dolayısıyla teşekkür ediyorum'

Abone ol

Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in Gazze saldırısına karşı uzun süredir sessiz kalmasına ilişkin, ''BMGK'ye nihayet pozisyon alarak bir basın açıklaması üzerinde anlaşmaları dolayısıyla teşekkür ediyorum'' dedi.

Mansur, BMGK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ''İsrail'in, ateşkese uyarak Filistin halkına saldırmayacağını ümit ediyoruz'' diye konuştu.

Filistin halkının Gazze'de yaralarını sarmaya ve yıkılan yerleri yeniden inşa etmeye ihtiyacı olduğunu belirten Mansur, ''Filistin halkının sürekli olarak liderlerine yapılan suikastlere ve ambargolara ihtiyacı yok. Gazze halkının yaşam alanlarını yeniden inşa etmeye ihtiyaçları var. BMGK'ye nihayet pozisyon alarak bir basın açıklaması üzerinde anlaşmaları dolayısıyla teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

''Savaşa açılan kapıları kapatıp, barışa yönelik kapıları açmalıyız'' diyen Mansur, işgalin sonlandırılarak Filistin'in bağımsızlığının tanınmasını istedi.

Filistin'in BM'de yeni statü arayışları konusuna da değinen Mansur, ''29 Kasım'da, tarihi günde bütün Filistin halkının Devlet Başkanı Mahmud Abbas burada olacak ve BM Genel Kurulu'nda Filistin'in 'gözlemci devlet' statüsüne yükselmesini birlikte takip edeceğiz'' dedi.

Mansur, bir gazetecinin ''İsrail bu savaşla Filistin yönetimini marjinalize etmek ve BM'de Abbas'ın elini zayıflatmak istemiş olabilir mi?'' sorusuna, ''Filistin halkı bugün her zamankinden daha fazla birlik içindedir. İşgal altındaki Filistin toprakları, Doğu Kudüs ve Gazze şeridi hepimiz tek vücuduz. Bütün politik gruplar tek bir bütün. Devlet Başkanımız Mahmud Abbas'ın arkasındayız'' diye cevap verdi.

İNŞALLAH MESAJIN GEREĞİ YERİNE GETİRİLİR

Fas'ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Loulichki de yaptığı basın açıklamasında, ''Niçin sadece basın açıklamasıyla'' yetinildiği sorularına muhatap oldu.

''Biz karar tasarısı çıkmasını çok istedik. Bu daha sağlam bir mesaj olurdu. Ya da en azından başkanlık açıklaması. Ama şartlara bakınca realist olmak durumundayız. Ancak bu diplomatik çevrenin dışında halklar nezdinde bu bir Güvenlik Konseyi mesajı olarak kabul edilir. İnşallah taraflar bu mesajın gereğini yerine getirir'' dedi. 

İsrail'in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Haim Waxman de gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail halkının uzun süredir roket saldırılarına maruz kaldığını anımsatarak, hiçbir ülkenin buna göz yummayacağını, dolayısıyla İsrail'in de kendini savunduğunu söyledi.

İsrail'in saldırılarda ''teröristleri'' hedef aldığını ve operasyonun amacına ulaştığını savunan Waxman, BMGK'dan, Hamas'a silah desteği veren ülkeleri kınamasını istedi.

Waxman, İsrail'in saldırısında gazetecilerin hedef alındığını ve 3 gazetecinin hayatını kaybettiğinin hatırlatılması üzerine, İsrail'in gazetecileri hedef almadığını ancak Hamas askeri hedeflerinde bulunan sivillerin de zarar gördüğünü savundu.