BIST 10.471
DOLAR 32,78
EURO 35,08
ALTIN 2.453,59
HABER /  GÜNCEL

'Filistin üyeliği yüzünden UNESCO cezalandırılmasın'

UNESCO bugün başlayan yıllık kongresinde Filistin'i üye olarak kabul etmeye hazırlanırken, Genel Müdür Irina Bokova ABD'nin kuruma desteğini kesmemesini istedi.

Abone ol

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistinlilerin UNESCO'ya tam üyelik başvurusunun kabul edilmesi halinde bunun örgütün geleceği üzerinde yaratacağı etkilerden kaygılı olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) yönetim kurulu, bugün Paris'te başlayan yıllık kongre sırasında Filistinlilere tam üyelik verilmesini önermişti.

Filistinlilerin UNESCO'da yer alması, ABD'nin kuruma sağladığı mali desteği çekmesi olasılığını gündeme getirdi.

Amerikan yönetimi UNESCO bütçesinin yüzde 22'sini (70 milyon dolar) karşılıyor.

UNESCO Genel Müdürü Irina Bokova, Washington Post gazetesine gönderdiği mektupta, "kurumun Filistin'e üyelik verilmesi yüzünden cezalandırılmaması gerektiğini" belirtti.

UNESCO'nun ortak ve küresel çıkarların korunmasında rol oynadığını kaydeden Bokova, kurumun, Amerika'nın güvenlik alanındaki çıkarları kapsamındaki bir alanda hizmet verdiğini hatırlattı.

UNESCO Genel Müdürü, kuruluşun Afganistan ve Irak'ta hükümetlerin ve halkın, Amerikan askerlerinin çekilmesinden sonraki yaşama hazırlanmalarına katkıda bulunduğunu; Afgan polis güçlerindeki okuma yazma oranının artırılması için destek verdiğini, Afganistan'ın 18 vilayetinde 600 bin kişiye eğitim programı sağlandığını kaydetti.

Demokratik özgürlüklerin geliştirilmesi için ABD ile birlikte çalışıldığını kaydeden Irina Bokova, UNESCO'nun dünyanın her yerinde saldırıya uğrayan ya da öldürülen gazetecilerin durumlarını gündeme getirdiğini belirtti ve Tunus ve Mısır'ı örnek göstererek, kurumun, bu ülkelerde eğitim reformuna ve gazetecilerin eğitilmesine önderlik ettiğini belirtti.

Amerikan Procter and Gamble şirketinin Senegal'de kızların eğitimi projesine, Packard Foundation'ın Tanzanya ve Etiyopya'da kızların eğitimlerini sürdürmelerine teşvik programlarına destek verdiğini kaydeden UNESCO Genel Müdürü, Filistin'in UNESCO üyeliğinin, Orta Doğu politikalarından çok daha öteye uzanan bu girişimleri baltalamasına izin verilmemesini istedi.