BIST 9.932
DOLAR 32,44
EURO 34,78
ALTIN 2.448,28
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Filistin sorunu video oldu

İsrail-Filistin sorunu video oyuun oldu. Ortadoğu'da barışı amaçlayan videoda oyunu kazanmak kolay değil.

Abone ol

"Filistinli militanlar bir İsrail otobüsüne saldırıyor ve Filistin Devlet Başkanı uluslararası kamuoyunu aleyhine çevirmemek için harekete geçmek zorunda..." Bu senaryo, Orta Doğu'da barışı amaçlayan yeni bir video oyununun bir parçasını oluşturuyor.

"PeaceMaker" adlı video oyununda oyuncu Filistin Devlet Başkanı ya da İsrail Başbakanı rolünü seçebiliyor ve barışı daha da tehlikeye sokmadan hassas siyasi olayların üstesinden gelmeye çalışıyor.

Oyuncu, gerçek video röportajlarından alıntıların bulunduğu oyunda yerel olduğu kadar uluslararası sonuçları olan durumlara verdiği yanıtlarla da puan kazanıyor. Örneğin Filistin Devlet Başkanı olmayı seçen oyuncu, her iki tarafı da memnun edecek barış adımlarıyla, altyapı inşa ederek ya da İsrail Başbakanı ile diyaloğa girerek puan kazanıyor.

Her oyuncu için asıl amaç, anlaşmazlığa geçerli bir çözüm bulmak ve görevi sona ermeden Nobel Barış Ödülünü kazanabilmek. Oyunun yaratıcılarından Eric Brown, önemli toplumsal olayların bir video oyunuyla ilintilendirilebileceğini ve İsrail-Filistin anlaşmazlığının dünyada birçok insanı etkileyen açık bir sorun olduğunu söylüyor.

6 saate kadar sürebilen ve piyasa değeri 20 dolar olan "PeaceMaker"ın İngilizce, Arapça ve İbranice versiyonları bulunuyor. Oyun, yarının siyasetçileri ve yöneticileri olan gençlerin dikkatini çekmesi bakımından önemli. Son yıllarda piyasa çıkan diğer "ciddi oyunlar" arasında Sudan'ın sorunlu bölgesi Darfur'la ilgili "Darfur is Dying" ya da dünyada açlığa dikkati çeken "Food Force" gibi oyunlar yer alıyor.

30 yaşındaki Eric Brown, oyunu eski bir İsrail istihbarat subayı olan 35 yaşındaki Asi Burak ile birlikte yaratmış. İsrailli yöneticiler gibi, Filistinli yöneticilerin de oyundan esin kaynağı alabileceğini söyleyen Brown, "Bize bir İsrailli generalin bu oyunu oynadığını ve 5 dakikada yenildiğini anlattılar" diyor...