BIST 9.882
DOLAR 32,47
EURO 34,83
ALTIN 2.449,64
HABER /  GÜNCEL

Fildişi Sahili lideri Laurent Gbagbo gözaltında

Fransız askerlerinin operasyonu sonucu Fildişi Sahili lideri Laurent Gbagbo'nun kalmakta olduğu Başkanlık binasında ele geçirdildiği ve muhalefet güçlerine teslim edildiği bildirildi.

Abone ol

Fransız askerlerinin Abidjan'da düzenlediği bir operasyon sonunda Fildişi Sahili lideri Laurent Gbagbo'nun direnişini sürdürdüğü Başkanlık binasında ele geçirildiği ve muhalefete teslim edildiği bildirildi.

Gbagbo'nun bir yardımcısı, Fransız tanklarının Başkanlık binasını daha fazla sıkıştırdığını ve ardından, askerlerin binaya girdiğini belirtti.

Laurent Gbagbo'nun direnişini sürdüregeldiği bina, daha önce de Fransa ve BM güçlerinin helikoper saldırılarına hedef olmaktaydı.

Gbagbo, uluslararası toplum tarafından cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi olarak kabul edilen Alassane Uattara'ya görevi bırakmayı reddediyordu.

BM Barış gücü askerleri, Gbabgo güçlerini, Fildişi Sahili halkını tehlike altına sokmakla suçluyorlar.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Toussaint Alain, Reuters Haber Ajansı'na verdiği demeçte, "Gbagbo, başkanlık binasında, Fransız özel birliklerince tutuklandı ve isyacıların liderlerine teslim edildi." dedi.

Uattara'nın bir sözcüsü de Reuters'e yaptığı açıklamada, Gbagbo'nun Golf Hotel'e götürüldüğünü söyledi.

Alassane Uattara da, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasından bu yana, söz konusu otelde kalıyor.

Gbagbo'nun tutuklandığı haberi, daha sonra Fransa Büyükelçisi Jean-Marc Simon tarafından AFP ajansına yapılan açıklamayla da doğrulandı.

Fransız Büyükelçisinin, Uattara'ya bağlı askerlerin Gbagbo'yu alıp Gold Hotel'e götürdüğü şeklinde açıklaması yüzünden, Gbagbo'nun nasıl ele geçirildiği konusunda çelişkili haberler gelmeye başladı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Fransız hükümet kaynağı, Gbagbo'nun özel Fransız birliklerince tutuklanmadığını, Fransız askerlerinin Başkanlık Sarayında Gbagbo'nun bulunduğu bölüme girmediklerini söyledi.

BBC'nin Abidjan'daki muhabiri Mark Doyle, Gbagbo'yu Uattara güçlerinin mi, yoksa Fransız askerlerinin mi ele geçirdiği sorusuna yanıtın hala belirsiz olduğunu kaydediyor.

BBC Muhabirinin kaynaklarına göre, bugün Gbagbo'nun bulunduğu başkanlık sarayına doğru ağır zırhlı birlikler halinde ilerleyen güçlerin başını Fransız ordusu çekmekteydi.

Öte yandan Fildişi Sahili'nin BM daimi temsilcisi Youssoufou Bamba, Laurent Gbagbo'nun mahkemeye çıkarılacağını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, Gbagbo'ya suçlama getirilirse, Gbagbo'nun düzgün koşullarda yargılanması gerektiğini söyledi.

Gbagbo'yu kimin ve nasıl tutuklandığı çok önemli. Uattara, Fransızlar tarafaından işbaşına getirilmiş hibi görülürse, ülkeyi yönetirken zorluklarla karşılaşır. Zira milliyetçiler kendisini sadece bir kukla olarak görecek.