BIST 9.049
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.300,60
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Figen Yüksekdağ'a büyük bir şok daha!

HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ'a bir şok da Yargıtay'dan geldi. Yüksekdağ'ın parti üyeliği Yargıtay'ın kararıyla düşürüldü. Milletvekilliği de düşürülen Yüksekdağ, artık HDP'nin bir üyesi değil.

Abone ol

Geçtiğimiz haftalarda terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin Eş Başkanı Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliği Yargıtay'ın kararıyla düşürülmüştü.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu kez HDP'li Figen Yüksekdağ'ın parti üyeliğini düşürdü.

HDP'YE TEBLİGAT YAPILDI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürosu’ndan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısıvekili imzasıyla HDP'ye yapılan tebligatta, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın parti üyeliği ve görev kaydına ilişkin bilgilerin Yargıtay’ın sicil kayıtlarından düşürüldüğü bildirildi.

MİLLETVEKİLLİĞİ DE DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Halen tutuklu bulunan Yüksekdağ'ın aldığı cezanın onaylanması nedeniyle milletvekilliği de düşürülmüştü.

HDP'DEN AÇIKLAMA

HDP'den konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakları Anayasa'nın 67. Maddesi’nde düzenlenen en temel siyasi haklardandır. Bu hakların çerçevesi, başta Siyasi Partiler Kanunu (SPK) olmak üzere çeşitli kanunlarla düzenlenmiştir. Siyasi partilere üyelikte kural, bu kanunun 11. Maddesi uyarınca, "Onsekiz yaşını dolduran, medeni ve siyasi hakları kullanma ehliyetine sahip bulunan her Türk vatandaşı bir siyasi partiye üye olabilir" şeklindedir.

Siyasi partilerin amaç ve faaliyetleriyle ilgili yasaklar da, SPK'nin 78 ve devam maddelerinde belirtilmiştir. Siyasi parti üyeliğinden çıkarılma usulü bu kanunda yoktur. Yani üyelik için gereken şartların kaybedilmesi halinde hangi usulün işletileceği kanunda belirtilmemektedir. Üyelikten çekilme üyenin kendi iradesiyle olurken, üyelikten çıkarılma veya üyeliğin kendiliğinden düşmesiyle ilgili bir düzenleme yoktur. Bu alan siyasi partilerin tüzüklerine ve yönetmeliklerine bırakılmıştır.

Bu konuda hukuki işlemleri başlatacağımızı, hem iç hem de uluslararası hukuk alanında gerekli başvuruları yapacağımızı; hukuk dışı bu kararı alan ve uygulayanları en ağır biçimde kınadığımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz" denildi.