BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,05
ALTIN 2.525,50
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Fiat'ın gözdesi Tofaş oldu

Avrupa’da otomotiv sektörünü derinden sarsan Euro krizi hız kesmeden devam ederken Tofaş, iç pazarda binek satışlarını, ihracatta ise Avrupa dışı pazarlara yaptığı satışlarını artırarak Fiat’ın Avrupa’daki en verimli fabrikası olmayı başardı.

Abone ol

Yılın ilk yarısını 3.4 milyar TL’lik net satış geliri ve 223 milyon TL kârla kapatan Tofaş, bu dönemde net kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.2 oranında artırdı.

Tofaş CEO’su Kamil Başaran yılın ilk altı ayını değerlendirirken, olumsuzluklardan etkilenmemeyi nasıl başardıklarını da anlattı.

Başaran şöyle konuştu:

“Otomotiv sektörü üretim ve ihracat açısından da geçen yılın altında bir seyir izledi. İlk yarıda hem iç pazardaki hem de Avrupa pazarındaki daralmanın etkisi görüldü. Avrupa (AB 27+ EFTA) otomobil pazarı ilk 6 ayda yüzde 6.3, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 11.6 daraldı. Bunun etkisiyle Türk otomotiv sanayi taşıt aracı üretimi yüzde 9.2, ihracatı ise yüzde 5.7 geriledi.”

Kamil Başaran bu olumsuzluklar karşısında proaktif davranarak ihraç pazarlarını çeşitlendirme yoluna gittiklerini, yılın ilk altı ayında 84 bin adetten fazla araç ihraç ettiklerini, bu rakam içinde alternatif pazarların payının ise yüzde 28’i bulduğunu ifade etti.

GÜNEY AMERİKA’YA İHRACATI 10 KAT ARTIRDI

Başaran Türk otomotiv sektörünün en büyük ihraç pazarı olan Avrupa’daki krizi önceden görüp doğru hamleler yaptıklarını belirterek, “Güney Amerika pazarına Doblo ve Fiorino ihraç etmeye başladık. Ayrıca Rusya pazarındaki varlığımız ve ihracat hacmimizi artırmak için de çalışmalarımız sürüyor. Daha önce ihraç pazarlarımız arasında bulunmayan Peru ve Şili’ye bu yıl Arjantin dahil oldu. Böylece geçen yıl toplam ihracatımız içerisinde yüzde 0.8 olan Güney Amerika’nın payı, 10 katlık artışla yüzde 8 seviyesine yükseldi. Yine Almanya ve İngiltere pazarlarının toplam ihracatımızdaki payı da Opel ve Vauxhall markalarına yaptığımız üretimle birlikte yüzde 20’ye yükseldi. Dolayısıyla yeni pazarların toplam ihracatımızdaki payı yüzde 28’i buldu. Böylece toplam ihracatımızın yaklaşık 3’te 1’ini yeni
pazarlar oluşturdu” dedi.

‘FABRİKADA ÜÇ-DÖRT YENİ PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ’

İlk 7 aylık dönemde toplam satışların yüzde 36’sı yerli araçlardan oluşurken, Tofaş’ın bu süre içinde sattığı araçların yüzde 85’inin Bursa’da yerli araçlar olduğunu belirten Başaran, Tofaş’ın yılın ilk yarısında iç pazarda 46 bin 812 adet yerli araç satışı gerçekleştirdiğini söyledi. Başaran, Tofaş’ın yerli marka konusunda da çalışmalarını sürdürdüğünü, fabrikada üç-dört yeni proje üzerinde çalışıldığını da dile getirerek şöyle konuştu:

“Bu yıl için Ar-Ge merkezimizdeki mühendis istihdamını yüzde 20 oranında artırarak yaklaşık 500 kişiye çıkaracağız.”