BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,74
ALTIN 2.487,15
HABER /  GÜNCEL

Fethullah Gülen için son dakika yakalama kararı

Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında son dakika gelen haberlere göre yakalama kararı çıkarıldı.

Abone ol

Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında son dakika gelen haberlere göre 101 kişinin telefon görüşmelerinin depolandığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında yakalama kararı çıkarıldı.

FETHULLAH GÜLEN VE EMRE USLU İÇİN YAKALAMA KARARI

Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin 28 kişinin tutuklandığı soruşturma kapsamında, şüphelilerden Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında, ''Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'', ''Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme'' suçlarından tutuklanmalarına yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Emniyetteki ''paralel yapı'' iddialarına ilişkin 28'i tutuklu 80 şüphelinin bulunduğu soruşturma kapsamında, şüphelilerden Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında yakalama kararı veren İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği'nin 2 sayfalık gerekçeli kararındaki detaylar ortaya çıktı.

Kararda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun, Gülen ve Uslu'nun bir an önce yakalanmaları ve soruşturmanın tamamlanması için haklarında "tutuklamaya yönelik yakalama kararı" verilmesini talep ettiği belirtildi.

AYRI AYRI YAKALAMA KARARI

Kararda, soruşturma kapsamında var olan deliller değerlendirildiğinde, şüpheliler Gülen ve Uslu'nun Terörle Mücadele Kanunun 1. ve 7. maddeleri kapsamında örgüt kurarak yönettiği yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu ve şüpheli Gülen'in 1998 yılından itibaren Amerika'da ikamet ettiği, diğer şüpheli Uslu'nun uzun süredir yurtdışında yaşadığı ve bir daha ülkeye dönmedikleri kaydedildi.

Her iki şüphelinin de hala Amerika'da yaşadıkları dikkate alınan kararda, şüphelilere ulaşılamaması ve savunmalarının tespitlerinin mümkün olmaması nedeniyle ''Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme'' suçlarından tutuklamaya yönelik ayrı ayrı yakalama kararının çıkarılmasına hükmedildi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, daha önce yürütülen ''sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz'da yapılan operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı.

Soruşturmayı genişleten savcılık, geçen hafta tespit edilen yeni deliller doğrultusunda, ''terör örgütü kurmak ve yönetmek', "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 şüpheli hakkında gözaltı kararı vermişti. Operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden, 17'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmış, diğer 8 şüphelinin ise başka suçtan tutuklu oldukları için ifadeleri alınamamıştı.

''Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz'dan bu yana yürütülen soruşturma kapsamında toplam 28 kişi tutuklanmıştı.