BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Fethullah Gülen Dalay Lama olur mu?

Başbakan Davutoğlu'nun danışmanı Star yazarı Taha Özhan, Gülen cemaatinin ABD Kongresi'nde lobi yapmasına sert çıktı.

Abone ol

Star yazarı Taha Özhan, ABD senatörlerine mektup yazdıran cemaat için "İlk kez Türkiye içerisinden ve terör listelerine de takılmayan bir unsura farklı başkentlerde ciddi yatırım yapanlar çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

Amerikan Kongresi’nin 89 üyesinin ABD Dışişleri Bakanı Kerry’ye bir mektup yazarak, Kerry’den Türkiye’de Fethullah Gülen’le bağlantılı gazetecilere yönelik son gözaltıları gündeme getirmesini istemesi gündeme bomba gibi düştü.

ABD KONGRESİNDEN FETHULLAH GÜLEN MEKTUBU

Hükümet cemaat kavgasına ABD senatörlerinin devreye sokulmasına Başbakan Davutoğlu'nun danışmanı Star gazetesi yazarı Taha Özhan bugünkü yazısında tepki gösterdi.

"New York Times’a düşmek" başlıklı yazısında Fethullah Gülen'in hükümeti şikayet ettiği yazıya değinen yazar, Gülen'in bu hareketiyle muhbirlik yaptığını savundu.

Dalay Lama kim?

1935 yılında doğan 14. Dalai Lama, 2 yaşında iken rahipler tarafından buIunarak, yetiştirilmiştir. 16 yaşında ise ruhani liderlik görevini yerine getirmeye başIamıştır. Tibet’in ve Budizmin lideri oIan Tenzin Gyatso, barışçıl politikaIarı ve Tibet’in özgürlüğü için şiddet karşıtı mücadeIesi nedeniyIe 10 Aralık 1989′da Nobel Barış Ödülü almıştır.

Çin ordusunun Tibet'i işgali üzerine 31 Mart 1959'da Hindistan'a geçiş yaptı.. Orada "Sürgündeki Tibet Hükümeti" adıyla Tibet'i idare eden yönetim birimini kurdu ve kendisine eşlik eden binlerce Tibetli mülteci ile birlikte Tibet kültürünü ve eğitimini korumaya çalıştı. Dalai Lama, 6 milyon Tibetli'nin lideri.  Tüm dünyada sürgünde yaşayan Tibetliler'in sayısı ise 130 bin kadar. 

Amerika, Çin ile sürgündeki Tibetliler arasındaki en güçlü arabulucu. Avrupalı devlet başkanları Çin'e karşı hep arkasında. Dalai Lama, bununla da kalmıyor. Üniversite öğrencileri, film yıldızları en büyük destekçisi.

ABD kongresinin 89 üyesine mektup yazdırmakla eleştirdiği cemaate yüklenen Özhan, eleştirilerine söyle devam ediyor:

İSLAM DÜNYASININ DALAY LAMA'SINA BENZEME ÇABASI

"Gelinen noktada, İslam dünyasının ‘Tenzin Gyatso kontejanı’ndan New York Times’da arz-ı endam etmek, ortaya ilginç bir Dalay Lama çıkarır mı bilinmez. Lakin aynı gazetenin kürsüsünü, daha yakın zamanda binlerce insanın kıyımına rağmen kullan(a)mamış İhvan’dan Suriye’deki muhalefete kadar zulüm altındakileri düşününce; Gyatso ile köşe refikliğini Gülen’in kaptığını söyleyebiliriz.

KONGRE ONAYLI BİR LOBİ ÖRGÜTÜ

Hâlihazırda Gülen Grubu, Amerikan Kongresinden mebzul miktarda isme Türkiye’yi yarı-tehdit tadında uyaran mektubu da çıkarmış olmanın verdiği özgüvenle, Ermeni ve Yahudi lobilerinden sonra, kongre onaylı bir lobi örgütü vasfını da kazanmış oldu. Yıllarca en lümpen milliyetçi söylemi kullanıp, sonra da Washington’da, lobi mahallesinde kötü yola düşmenin trajedisi geri dönüşü çok zor bir yola girdiklerini gösteriyor.

FARKLI BAŞKENTLERDE CEMAATE YATIRIM

Bundan sonrası, Gülen Grubu için oldukça kolay bir yola girdiklerini gösterir nitelikte. Lobi piyasasında, “Turkish-American” müseccel markalarıyla, ilk anda kağıtlarının hızla yükseleceğinden emin olabilirler. İlk kez Türkiye içerisinden ve terör listelerine de takılmayan bir unsura farklı başkentlerde ciddi yatırım yapanlar çıkacaktır. Uzun yıllardır altyapısını oluşturdukları networkun içerisinde, Türkiye’ye dair aidiyet yükünden kurtulmanın verdiği rahatlık ve umursamazlıkla, nerede duracaklarını hem bilmedikleri hem de artık iradesine de sahip olmadıkları bir maceraya girmiş oldular. Bundan sonra çok daha sık bir şekilde, Türkiye ile başka başkentler üzerinden açıkça konuştuklarına şahitlik edeceğiz."