BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Fenerbahçe'nin ikilemi: Tek mi, çift mi?

Fenerbahçe'nin bu akşamki Bate Borisov maçından önceki tek ya da çift forvet ikilemini ve muhtemel stratejilerini gazeteci Alpaslan Akkuş değerlendirdi.

Abone ol

Finallerde ilk kez denedi İsmail hocayla Abdullah Hoca.

Sene 89. Samsun’daki maçlarda, elemelerde, Zonguldak’taki yarı final gruplarında hep dünya klasiği, 4-3-3.

Ben ortanın solundaydım. Kütahya’daki finallerde ilk maç yedektim.

İlk yarı geride bitince, çift forvete döndük. Attım ama yetmedi. Sonraki iki maçta iki tane daha.

Çok güzeldi be, şiir gibi oynadık. Sene 89, sağda Rıdvan, solda Aykut, ortada o zaman Vezir olan Hasan.

Benimki tamamen duygusal yani. Bir o kadar da kişisel. Severim çift forveti. Biri ıskalasa, öteki vuracakmış gibi gelir. Bir de Fenerbahçe hep yalnız bırakıldı ya son yıllarda, sanki kimse yalnız olmasın ister gönül. Sahada da, dışarda da.

Mesele Fenerbahçe’ye gelince herkes kendince bir terazi bulur meseleyi tartacak. Herkesin bakışında bir yan ağır basar. Görünen kadroyla 4-4-2’nin artıları da var eksileri de. Çubuklular tek forveti yıllardır deniyor. Zico döneminde Kezman’ın kaval kemiği sektirmelerine rağmen tarihin en iyi Avrupa macerası yaşandı mesela.

Ama onlarca maçta da sahadaki oyun eziyete dönüştü, hoca değişti, oyun değişmedi.

Sow'un yalnızlığı

Bu sene Sow koca bir ilk yarıyı Emre Aydın’dan bile daha yalnız geçirdi.

Çünkü Fenerbahçe tüm pas oyunu stratejisine rağmen sahada yakın durmayı, toplu çıkmayı başaramadı.

Oysa Borussia Mönchengladbach ve Beşiktaş maçlarında hiç hissedilmedi forvetteki yalnızlık. Tıpkı 2010-2011 sezonunun ikinci yarısı gibi. Kaç forvetti saha kimbilir?

Bugünkü kadro yapısında 4-4-2 Meireles ya da Topal destekli Emre’nin varlığıyla mümkün görünüyor. Çünkü dönen top alabilmek yeni hücum ve forvetlerin etkinliği açısından hayati önem taşıyor. Aynı şekilde kanatta oynayan ikiliden en az birinin, mümkünse ikisinin hem ortaya hem forvete destek vermesi sistemi işletiyor (Mersin maçının ikinci yarı başlangıcı) Avrupa’da Emre yokken oluşacak ikililer çok önemli. Meriles Topal’ın üretim sıkıntısı, Baroni’li bir ikilinin dönen top alma, baskı kurma zaafiyeti sorun çıkarabilir. Çünkü Topuz da yok, Caner sakatlık atlattı.

'Pas trafiği önemli'

Eğer tek forvet oynanırsa Borisov’da o zaman oyundaki pas trafiği hayati önem taşır. Sabırlı takımlara karşı Fenerbahçe’nin yaşadığı sıkıntılar malum.

Teraziye koyduğunuzda, artılar eksiler hocanın kafasında dönüp duruyordur. Tek forvetin artısı, muhtemel ağır zeminde daha dirençli bir orta saha, çift forvetin artısı, rakip defansın çıkışını engelleyip oyunu ilerde oynayabilmek. Gerisi hocanın kararı. Sistem ve diziliş ne olursa olsun, aslolan sahaya çocukluğumuzda sokağa çizdiğimizden çok üçgen koyabilmek, müsellesi daim kılmak. Gereğinde arkadaşının en yakınına gidip, gereğinde en uzağı görebilmek, her anlamda çift yönlü bakabilmek.

Gönülle başladık, gönülle bitirelim. Yazar pek önemsemese de bugün 14 Şubat. Çiftlerin günü. İnsan istiyor ki Sow yalnız kalmasın. Ama sahadaki futbolcular asıl şunu aklından çıkarmasın. Üzerlerindeki formayı, halı sahada oynamak için giydiğinde bile titreyen, gözü nemlenen insanlar var. Ve o insanların birkaç yüzü fiziken, milyonları kalben orada olacak. Çubukluyu giyen hangi şanslılarsa artık, aklında mücadele kalbinde taraftar olsun. Aklının bedeninin durduğu yerde yüreği sahaya inecektir. Formayı kapanlar armanın ağırlığını hissederse, Fenerbahçe sahada çift forvet olacaktır. Biri kim olursa olsun, öteki taraftardır.

Yazarın notu: Galiba Gökhan atacak.

BBC'nin Avrupa futbolundan derlediği haber, analiz ve izlenimleri, BBC Türkçe'nin Facebook'taki futbol sayfası Altıpas'ta da okuyup paylaşabilirsiniz.