BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.390,19
HABER /  GÜNCEL

Feldkamp'tan müthiş öneri!

Feldkamp 2006 Dünya Kupası baraj maçlarından sonra iki ülke arasında oluşan gergin havanın yapılacak bir dostluk maçıyla ortadan kalkacağını söyledi.

Abone ol

Feldkamp, Türkiye ile İsviçre arasında oynanan 2006 Dünya Kupası baraj maçlarından sonra iki ülke arasında oluşan gergin havanın yapılacak bir dostluk maçıyla ortadan kalkacağını söyledi.

Gazetesi yazarı Karl Heinz Feldkamp, Türkiye ile İsviçre arasında oynanan 2006 Dünya Kupası baraj maçları sonrası yaşanan olayların ardından oluşan gergin ortamı yumuşatmak adına her iki ülkenin dostluk maçı yapması için aracı olabileceğini söyledi. Feldkamp, FIFA Disiplin Kurulu'nun kararını açıklamadan önce her iki ülke futbol federasyonlarının dostluk maçı için bir an önce girişimde bulunmaları gerektiğini belirterek, “Bunun gerçekleşmesi için ben elimden geleni yapmaya hazırım. Almanya'daki uzun antrenörlük dönemimde İsviçreliler ile diyaloglarım oluştu. Bunları harekete geçirebilirim. Türkiye'nin gönüllü bir elçisi olarak bu yönde çalışırım." dedi.

Ünlü spor adamı Feldkamp, 12 Kasım'da Bern'de oynanan ilk maçta Türk milli marşının ıslıklanmasıyla başlayan ve dört gün sonra Kadıköy'deki rövanş maçının bitiminde yaşanan istenmeyen olaylarla gerginleşen Türkiye-İsviçre ilişkilerinin yeniden düzelmesi için aracı olmaya hazır olduğunu kaydetti. İki ülke arasında barış köprüsünün tekrar kurulması için en iyi yolun İsviçre veya Almanya'da bir dostluk maçı yapılması olduğunu dile getiren Feldkamp, Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim ile İsviçre Milli Takım çalıştırcısı Kubi Kuhn'u da bu konuda göreve çağırdı. Alman teknik adam, gazetemizde yer alan dünkü yazısında şu ifadelere yer verdi: "Bu yönde atılacak adım FIFA'nın vermeyi düşündüğü cezayı hafifletecektir. Şu an Almanya 1. Ligi'nde oynayan Türk ve İsviçreli futbolcular var. Bu durum da değerlendirilebilir. Bu futbolcular bir araya getirilebilir. Böyle bir adımın atılması 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası için de önemli. 27 Ocak'ta 2008'in kuraları çekilecek. Ev sahibi İsviçre ile Türkiye'nin aynı gruba düşmesi mümkün. İki ülke arasında bir dostluk maçı oynanırsa 2008 finallerine gittiğinde Türkiye Milli Takımı da problem yaşamamış olur. "

Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz günlerde İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Dr. Walter B. Gyger, Futbol Federasyonu Başkanı Dr. Levent Bıçakcı ile Türkiye-İsviçre milli takımları arasında tarafsız bir sahada “dostluk maçı” yapmak için görüştüklerini bildirmişti. Gyger konuyla ilgili olarak şöyle konuşmuştu: "Sayın Bıçakcı ile Türkiye-İsviçre milli takımları arasında tarafsız bir sahada dostluk maçı yapmak için görüştük. Maçtan elde edilecek geliri de Türkiye'de deprem eğitimi ve ekipmanlarının sağlanması yolunda çaba gösterecek vakfa aktarılması konusunda fikir birliğine vardık. “Levent Bıçakcı ise Fatih Terim ile ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında, Türkiye ile İsviçre arasında özel bir maçın yapılıp yapılmayacağına FIFA'nın yaptığı soruşturmanın bitiminde İsviçre ile birlikte karar vereceklerini belirtmişti.

Gerilim Bern’de başladı

Olaylardan sadece Türkiye'yi sorumlu tutmak doğru olmaz. Ben, Bern'deki ilk maç

ve İstanbul'daki ikinci maçta stadyumdaydım. Bern'de Türkler için çok büyük anlam ifade eden İstiklal Marşı ıslıklandı. Yedek futbolcular ve Türkiye'nin fizyoterapistlerine de iyi davranılmadı.

Tek sorumlu Terim değil

İstanbul'da yaşanan olaylarla ilgili sorumluluk sadece Fatih Terim ve 3 futbolcuya yüklenilmemeli. Galatasaray'da görev yaptığım dönemde Türk polisi çok duyarlı idi. İsviçre Milli Takımı, İstanbul içinde otobüsle yol alırken nasıl oldu da kendilerine yumurta atıldı, anlayabilmiş değilim.

Blatter hata yaptı

FIFA Başkanı Sepp Blatter'e de bir çift sözüm var. İstanbul'daki maçın hemen bitiminde Türkiye'nin cezalandırılması gerektiğini söylemesi büyük bir talihsizlikti. FIFA Genel Başkanı sıfatıyla hiç kimse olayları araştırmadan, analiz etmeden böyle bir açıklama yapamaz.

Baraj statüsü değişmeli

Türkiye-İsviçre arasındaki baraj maçları başka bir gerçeği daha ortaya koydu. O da bu tür baraj karşılaşmalarının ya teke indirilmesi gerekiyor ya da arasındaki zamanın en az bir hafta

olması şart. Çünkü Türkiye-İsviçre baraj maçının Şampiyonlar Ligi ya da UEFA Kupası finali gibi bir atmosferi vardı.

Ceza hafifleyebilir

Türkiye ile İsviçre dostluk maçı oynamak için karar almalı. İsviçreliler ile yakın ilişkilerim var. Bunları harekete geçirebilirim. Türkiye'nin gönüllü elçisi olarak çalışırım. Fatih Terim ile Kobi Kuhn arasında diyalog başlamalı. Bu yönde atılacak adım FIFA'nın vereceği cezayı hafifletecektir.

Şekip Mosturoğlu (TFF Yön. Kur. Üyesi):

Böyle bir maçın organize edilmesi her iki ülke adına çok olumlu olur. Oluşan gergin havanın ortadan kaldırılması gerekir. Türkiye'de oynanan baraj maçında İsviçrelilerin bize karşı çok fazla önyargısı oluştu. Başkanımız Levent Bıçakcı'nın da bu konuda çalışmaları var.

Davut Dişli (Milli Takımlar Sorumlusu):

Bu konuyla ilgili olarak hocamız Fatih Terim Zürih'te İsviçre antrenörü Kuhn ile görüştü. Dostluk maçının oynanması için federasyonumuzun da çalışmaları devam ediyor. Ancak dostluk maçının FIFA'nın vereceği kararı etkileyeceğini düşünmüyorum. Feldkamp'ın da böyle güzel bir düşünce ve çalışma içinde olmasından dolayı kendisine teşekkür ediyorum.

Togay Bayatlı (TMOK Başkanı):

İki ülkenin federasyon başkanları daha önceden dostluk maçı kararı almıştı. Dostluk maçının bence bir önemi kalmadı. Olan oldu, yapılan yanlışlar yapıldı zaten. Bu dostluk maçının bize artısı olacağını zannetmiyorum.

İlhan Ekşioğlu (F.Bahçe Yöneticisi):

Çok yerinde bir düşünce. Avrupa'da oluşan kötü imajı silmek için iyi bir fırsat. Bunun için bir an önce harekete geçilmesi gerekir. Bu iyi niyetin FIFA'nın vereceği karara da olumlu etki edeceğini düşünüyorum.

Fatih Gökşen (G.Saray Yöneticisi):

Tabii ki mutlu oluruz. Bu kadar senedir futbolla yatıp kalkan bir ülkenin Avrupa futbolundan dışlanması doğru bir şey değil. Sayın Feldkamp'a da bu teklifinden dolayı teşekkür ediyoruz. Federasyonumuz böyle bir işe soyunursa Feldkamp da bizim kadar çalışacaktır.

Kenan Öner (Beşiktaş Genel Sekreteri):

Dostluk adına yapılacak bir organizasyona kimse ' hayır ' diyemez. Yaşanan olayların silinmesi adına burada en büyük görev federasyona düşüyor. Biz kulüp olarak pozitif bakarız.

Metin Akbaşoğlu (Trabzonspor Yöneticisi):

Böyle bir organizasyonu canı gönülden destekliyoruz. Bern'de ve İstanbul'da oynanan baraj maçında istenmeyen olaylar yaşandı. İki ülke arasındaki ilişkiler de izter istemez zedelendi. Trabzonspor camiası olarak böyle anlamlı bir maçın oynanması için gerekli desteği vermeye hazırız.