BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,37
HABER /  GÜNCEL

Fehmi Koru'dan AK Parti'ye anket uyarısı!

Fehmi Koru bugünkü köşesinde son anketleri değerlendirdi. Koru, Ak Parti'nin itibar ettiği iki gazetede çıkan köşe yazılarına dikkat çekerek; AK Parti’den telaşlı uyarıların geldiğini iddia etti ve Ak Parti'yi anketler konusunda uyardı.

Abone ol

Usta gazeteci Fehmi Koru kendi sitesinde son dönemde yayınlanan anketlere değindi.

Daha önceki seçimlerde anket şirketlerinin yanıldığını söyleyen Koru AK Parti'yi uyararak gazetelerde hükümete yakın iki gazetede çıkan yazılara dikkat çekti.

''Geçmiş seçimlere nazaran bu defa hemen fark edilen bir durum var: Kamuoyu yoklamaları bu defa pek paylaşılmıyor'' diyen Koru'nun yazısı şöyle:

KAMUOYU YOKLAMALARI PEK PAYLAŞILMIYOR: Geçmiş seçimlere nazaran bu defa hemen fark edilen bir durum var: Kamuoyu yoklamaları bu defa pek paylaşılmıyor. Eskisi kadar sık yapılmıyor, ama yapanlar da sonuçlarını paylaşmıyorlar. Kamuoyu yoklaması, eğer gerçekten yapılmışsa, hayli yorucu ve masraflı bir iştir. Çok sayıda nitelikli eleman çalıştırmak, onların ham verilerini değerlendirecek bir teknoloji ve kadro alt-yapısına sahip olmak gerekir; bunun masrafını da birileri üstlenmelidir.

AK PARTİ'NİN İTİBAR ETTİĞİ İKİ GAZETEDEKİ YAZILARA DİKKAT! Bu konuya bugün eğilmemin bir gelişmeyle ilgisi bulunuyor; daha doğrusu dün karşıma çıkan iki yazıyla…Yazılar AK Parti’nin itibar ettiği iki gazetede, parti içerisinden haber alabilecek konumdaki iki kalemden çıktı. İlki (Star‘dan Yalçın Akdoğan) bir ara bakanlık da yapmış olan ve önümüzdeki dönem de milletvekilliği devam etmesi beklenen biri; diğeri de (Sabah‘tan Fahrettin Altun) AK Parti’ye stratejik destek sağlayan SETA‘nın başında ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın uçağının konukları arasında görmeye alıştığımız bir isim.

ALARMA GEÇİRECEK BİR SONUÇ BİLDİRMİYOR: Yalçın Akdoğan‘ın yazısının başlığı “Anketler yine çuvallayacak mı?”, Fahrettin Altun‘un yazısının ilgili bölümünün başlığı ise “Kamuoyu araştırmalarına böyle muamele etmeyin!” Şaşırtıcı. Kamuoyu yoklamaları yapılıyorsa bile pek paylaşılmıyor, paylaşılanlar da henüz AK Parti’yi alarma geçirecek sonuç bildirmiyor; buna rağmen anketlerin çuvallamasından ve onlara itibar edilmemesi gereğinden söz etmenin bir anlamı olmalı.

REFERANDUM KIL PAYI ORANLA KABUL EDİLMİŞTİ: Referanduma günler kala, o kurumlardan birinin başkanının “Evet oyları yüzde 60 çıkacak” açıklaması yaptığını herhalde hatırlıyorsunuzdur. Sonuç o rakamın çok altında gerçekleşmiş, referandum kıl payı farkla kabul edilmişti. 2014 Ağustosunda yapılan cumhurbaşkanlığı seçimine üç gün kala, yine AK Parti’ye çalışan bir başka kurumun başkanı, sonradan 6 puan aşağısında gerçekleşecek seçim için, yüzde 57 beklentisini açıklamıştı.

BİR UYARI DAHA: Bir uyarı daha Bu seçimde ne olacak?AK Parti’nin araştırma işini emanet ettiği kurumların yöneticileri yine sonradan kendilerini mahçup bırakan ileri tahminlerde bulunacaklar mı? Yoksa son güne kadar AK Parti sözcüsünün ‘bant aralığı’ ifadesini kullanarak ilettiği tahminlerle mi yetinilecek? Henüz erken; güvenilir araştırma kurumları seçimlere kadar en az iki kez daha sahaya çıkıp vatandaşın ne düşündüğünü rakamlara dökecektir. Ancak onların da bir uyarısı var: Bu defa vatandaş görüş açıklamaya pek gönüllü görünmüyor, oturup görüş açıklayanların da gerçek düşüncesini söylediğinden emin olunamıyor.