BIST 10.109
DOLAR 32,27
EURO 34,83
ALTIN 2.425,51
HABER /  SAĞLIK

Fast food yiyenler 'aptal' oluyor

Fast food yiyerek büyüyen çocukların zeka seviyelerinde düşüş yaşandığı kanıtlandı.

Abone ol

Araştırmalar gösteriyor ki günümüzde fast food diye tabir edilen, hamburger, pizza gibi hazır yemek tüketen çocuklar, taze pişmiş ev yemeği, sebze ve meyve yiyen çocuklara göre daha düşük zekalı oluyor.

Çocuklukta alınan besinler, çocuğun büyümesi sırasında zekasını ve sağlığını etkiliyor. 20'li yaşlara kadar devam eden zeka ve beden gelişiminde de yedikleri yiyecekler çok büyük etki sağlıyor.

3 ila 5 yaş arasında, 4000 çocuk üzerinde yapılan araştırma, ailelerin de gözlemleriyle hemen sonuçlarını vermeye başladı. Aileler çocuklarına taze sebze ve meyve yedirdiklerinde, bedenleri büyürken zekalarının da geliştiğini açık ve net bir şekilde gördüler. 

Araştırmacıların söylediğine göre, çocukların gelişme döneminde tıka basa doymalarından daha önemli olan şey, acıktıkça en taze sebzelerle hazırlanmış yemekleri yemeleri, gün içerisinde taze meyve tüketmeleri.

İngiltere ve Avustralya'da aynı konu üzerine gerçekleştirilen iki farklı araştırma nihayetinde aynı sonuçları veriyor. Avustralya'dan çıkan sonuçlar benzer olarak, büyüme çağında sık sık tatlı yiyen ve gazlı içecek içen çocuklar, sebze-meyve tüketen çocuklara göre daha düşük zekalı oluyor. 

Araştırmaların çoğunun ortak noktası, 8 yaşından önce cips, kurabiye, kola, pizza, hamburger, çikolata gibi abur cuburları az tüketen hatta hiç yemeyen çocuklar, yiyenlere göre bariz bir farkla daha zeki oluyorlar. Ergenlik çağı, yani 13-20 yaş arası da zeka ve kişilik gekişiminin çok yoğun olduğu hassas bir dönem ve tüketilen besinlere de dikkat edilmesi gereken önemli bir geçiş süreci.