BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,04
ALTIN 2.498,24
HABER /  DÜNYA

Faiz koridoru genişledi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararları açıklandı. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5 düzeyinde, g...

Abone ol

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararları açıklandı. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5 düzeyinde, gecelik borçlanma faiz oranı ise yüzde 3,5 düzeyinde sabit tutuldu. Borç verme faiz oranı yüzde 6,5’ten yüzde 7,25’e yükseltildi.
Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, Para Politikası Kurulu toplantısından şu kararların çıktığı açıklandı:
“a)Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5 düzeyinde sabit
tutulmuştur.
b)Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5 düzeyinde sabit tutulurken; borç verme faiz oranı yüzde 6,5’ten yüzde 7,25’e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 6’dan yüzde 6,75’e yükseltilmiştir.
c) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı yüzde 9,5’ten yüzde 10,25’e yükseltilmiştir.”

"GELİŞMELER ÖNGÖRÜLDÜĞÜ ŞEKİLDE SEYRETMEKTE"
Açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin yılın ikinci çeyreğinde iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde olduğu ifade edilerek, “Yurt içi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracatta ılımlı bir büyüme gözlenmektedir. Mevcut politika çerçevesi cari işlemler açığındaki artışı sınırlamaktadır. Nitekim altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığının yatay bir seyir izlediği görülmektedir. Mayıs ayından bu yana küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında zayıflama gözlenmiştir. Öte yandan kredi artış oranları referans değerin üzerinde seyretmeye devam etmektedir. Kurul, böyle bir konjonktürde para politikası duruşunun sıkılaştırılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Enflasyonu artıran birden fazla unsurun aynı dönemde ortaya çıkması enflasyon beklentilerini olumsuz etkilemiştir. İşlenmemiş gıda grubundaki fiyat artışları, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve döviz kurunda gözlenen oynaklık kısa vadede enflasyonu olumsuz etkilemeye devam edebilecektir. Kurul, bu gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkilerinin büyük oranda geçici olacağını öngörmekle birlikte, fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkileri sınırlamak amacıyla ölçülü bir parasal sıkılaştırmaya gidilmesinin gerektiğini belirtmiştir. Sonuç olarak Kurul, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla faiz koridorunun üst sınırının yükseltilmesine karar vermiştir. Enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşu korunacak; gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebilecektir. Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle Türk lirası likidite politikasının esnekliğinin artırılmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda, fiyat istikrarını ve finansal istikrarı etkileyen gelişmeler yakından takip edilerek Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılacaktır. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır” denildi.
(İHA)