BIST 10.159
DOLAR 32,16
EURO 35,06
ALTIN 2.469,27
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası faizleri yükseltti!

Faizleri yükseltmeme konusunda direnen Merkez Bankası faizleri yükseltti.

Abone ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), gecelik faiz oranları olan TCMB borçlanma faiz oranını yüzde 3,5'te sabit bırakırken borç verme faiz oranını yüzde 6,5'ten yüzde 7,25'e çıkardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 24 Temmuz 2013 tarihinden itibaren ek parasal sıkılaştırma uygulaması yapılan günlerde, döviz satım ihalesi ve bankalara piyasa yapıcısı repo imkanı üzerinden fonlama yapılmayacağını bildirdi. 

DÖVİZ GERİLEDİ

Merkez Bankası'nın bu kararının ardından dövizde gerileme yaşandı. ABD doları 1.9090 TL'ye, Euro ise 2.5150 TL'ye geriledi.

İŞTE PPK KARAR METNİ

Merkez Bankası resmi internet sitesinde yayımlanan PPK karar metninde şöyle denildi:

"Son dönemde açıklanan veriler yılın ikinci çeyreğinde iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini göstermektedir.

Yurt içi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracatta ılımlı bir büyüme gözlenmektedir. Mevcut politika çerçevesi cari işlemler açığındaki artışı sınırlamaktadır.

Nitekim altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığının yatay bir seyir izlediği görülmektedir.

Mayıs ayından bu yana küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında zayıflama gözlenmiştir. Öte yandan kredi artış oranları referans değerin üzerinde seyretmeye devam etmektedir. Kurul, böyle bir konjonktürde para politikası duruşunun sıkılaştırılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur.

Enflasyonu artıran birden fazla unsurun aynı dönemde ortaya çıkması enflasyon beklentilerini olumsuz etkilemiştir. İşlenmemiş gıda grubundaki fiyat artışları, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve döviz kurunda gözlenen oynaklık kısa vadede enflasyonu olumsuz etkilemeye devam edebilecektir.

Kurul, bu gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkilerinin büyük oranda geçici olacağını öngörmekle birlikte, fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkileri sınırlamak amacıyla ölçülü bir parasal sıkılaştırmaya gidilmesinin gerektiğini belirtmiştir.

Sonuç olarak Kurul, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla faiz koridorunun üst sınırının yükseltilmesine karar vermiştir. Enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşu korunacak; gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebilecektir.

Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle Türk lirası likidite politikasının esnekliğinin artırılmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda, fiyat istikrarını ve finansal istikrarı etkileyen gelişmeler yakından takip edilerek Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılacaktır."

PİYASALAR MERKEZ BANKASI'NA İSTEDİĞİNİ YAPTIRDI 

Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, Merkez Bankasının gecelik borç verme faiz oranını 75 baz puan artırmasına ilişkin, "Piyasalar, Merkez Bankasına istediğini yaptırmış oldu" dedi.

Ban, Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun faiz kararını AA muhabirine değerlendirdi.

Piyasaların, yeni faiz oranlarını zaten fiyatladığını belirten Ban, Merkez Bankasının sadece teorik anlamda bu oranların oluşmasını sağladığını ifade etti.

Sonuç itibarıyla, piyasaların Merkez Bankasına istediğini yaptırdığını vurgulayan Ban, şunları kaydetti:

"Tabi bu, piyasaları rahatlatma açısından çok önemliydi. Geçen hafta Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın 'faizleri yükseltebiliriz' demesi bile piyasalara bir nefes aldırmıştı. Şimdi bu kararla birlikte piyasalar daha da rahatlayacaktır. Bu karar, birçok varlığın yeniden fiyatlamasına da neden olacak. Ancak şunu belirtmeliyiz ki faizleri yükseltmek kolay ama düşürmek zordur. Merkez Bankasının işi bundan sonra daha da zor olacak."