BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Faiz kararı banka hisselerine yaradı

BIST 100 Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indiriminin ardından günü 6,5 ayın en yüksek seviyesinden kapattı.

Abone ol

TCMB'nin politika faizini 50 baz puan indirmesinin ardından BIST-100 endeksi bankacılık hisselerinin öncülüğünde kazanımlarını artırarak yaklaşık yedi ayın en yüksek seviyesinden kapandı. Faiz indirim kararının ardından 78,376 puana kadar çıkan endeks, yüzde 2.08 primle 31 Ekim'den bu yana en yüksek seviye olan 78,043.18 puandan kapandı.

Bankacılık endeksi yüzde 3 yükseldi. Bankalar arasında en sert yükselişi yüzde 3.8 ile Yapı Kredi ve yüzde 3.69 ile Halkbank kaydetti.

Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Serdar Pazı, "Endekste dün başlayan yükseliş, TCMB kararıyla pekişmiş durumda. Endeks 77,000 direncini belirgin şekilde aşarak 78,500-80,000'e doğru hareketin önü açıldı. Enflasyon görünümünde iyileşme görülürse indirimlerin devamı gelebilir. O yüzden bankaların borçlanma maliyetlerindeki bu düşüş değerlemelere yansıyacaktır" dedi.

Merkez Bankası, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimi yönündeki çağrılarından haftalar sonra gerçekleştirdiği Mayıs ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir hafta vadeli repo faizinde bir yıl aradan sonra ilk kez indirime gitti ve 50 baz puan indirimle yüzde 9.5'e çekti.

Analistler, Merkez Bankası'nın "biraz erken" olarak görülen politika faiz indirimini, faiz koridorunun üst bandını değiştirmeyerek gerektiğinde sıkılaştırıcı likidite önlemleri ile dengelemeyi tercih ettiğini söylediler. Faiz indirimi öncesi yüzde 8.94 seviyesine olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9.10'a kadar yükseldikten sonra kademeli olarak yüzde 8.71'e kadar gerileyerek 19 Kasım'dan beri en düşük seviyeyi gördü. Endekste işlem hacmi 4.4 milyar lira ile 2.8 milyar lira olan 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıktı. Pazı, hisse senetlerinin belirgin değer kazanmasına rağmen işlem hacmindeki artışın yükselişin süreceğine işaret ettiğini belirterek, "Ayrıca altı aydan uzun bir sürenin zirvesinin artan işlem hacmiyle ve vadeli piyasada da artan açık pozisyon sayısıyla test edilmesi, seviyelerin daha iyi olacağını düşünen yatırımcıların hisselere ilgi gösterdiği şeklinde yorumlanabilir" dedi.

Doğan Yayın Holding ile birleşme oranını açıklayan Doğan Holding hisseleri 0.79 liraya kadar yükseldikten sonra yüzde 5.71 primle 0.7 liradan kapandı.