BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Faili meçhul notlar tartışılıyor

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı'na ait olduğu ileri sürülen notların yer aldığı sitenin yayını durduruldu.

Abone ol

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen güncelere ilişkin notların bir internet sitesi üzerinden basına yansıması dün siyaset ve basın çevrelerinde en çok konuşulan konulardan birini oluşturdu.

Örnek tarafından tutulduğu iddia edilen bu güncelerde, kendisinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yaptığı 2003-2004 yılları arasında ordunun üst kademelerinde geçtiği ileri sürülen bir dizi olay aktarılıyor.

Site yayını durduruldu
Emekli Oramiral Özden Örnek, "denizcilersitesi.com" adlı internet sitesinde kendisine ait olduğu öne sürülen "Örnek Paşamızın Günlüğünden" adlı yayınını mahkeme kararıyla durdurdu.

Orgeneral Büyükanıt'ı zehirleme planı
İnternet sitesinde yer alan notlar arasında en çok dikkat çekeni, ordu içinde bir komutanın "ayışığı" kod adıyla bir darbe hazırlığına giriştiği yolundaki iddia. Bu plana bazı komutanların karşı çıktığı ya da belirsiz kaldıkları, bu arada Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve hükümetin bu hazırlıktan haberdar olduğu da iddialar arasında yer alıyor.

Bir başka iddiada ise bir başka kuvvet komutanının hükümet üzerinde baskı kurmak için üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin de devreye sokulacağı "sarıkız" kod adlı bir başka plan hazırlandığı da öne sürülüyor. İnternet sitesinin ortaya attığı iddialar, dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur'un dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı zehirlemek için planlar yaptığına kadar uzanıyor.

Notlara yalan ekleme yapılmış
Dilekçede, "şimdiye kadar böyle bir günlük tutmadığı" vurgulanan Örnek'in "kişisel bilgisayarına hukuka aykırı şekilde giren bazı kişilerin günlük program notlarını aldığı, bu notlara kendilerine göre yalan eklemeler ve kurgular yaptığı" anlatıldı. Dilekçede sitenin yayının tamamen durdurulması da istendi. Mahkeme "tamamen kapatma" talebili reddetti, ancak ilgili yayının tedbiren durdurulmasına karar verdi.