BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Ermenilere Akdamar jesti

Akdamar Kilisesi açılıyor. Hükümet tören için ilk kez Erivan'dan Van'a özel uçak seferi yapılması kararı aldı.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı, Van'ın Akdamar Adası'ndaki Ermeni Kilisesi'nin açılması nedeniyle düzenlenecek törene Ermenistan'dan katılacaklar için rutin uçuş hattının takip edilmesini, Erivan'dan İstanbul'a, İstanbul'dan da Van'a uçulmasını önerdi. Hükümet ise, tören için ilk kez Erivan'dan Van'a özel uçak seferi yapılması kararı aldı.

Onarımdan geçirilen kilisenin açılması nedeniyle düzenlenecek tören için kurumlar arasında farklı görüşler ortaya atıldı. Akdamar Adası'nda 29 Mart'ta yapılmasına karar verilen törenin organizasyonuyla ilgili olarak bir süre önce Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıya eski Van Valisi Niyazi Tanılır, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri, Kültür ve Turizm bakanlıkları ile MİT ve Jandarma Genel Komutanlığı temsilcileri katıldı. Toplantının ana gündemini, törene Ermenistan'dan gelmesi beklenenler için yapılacak uygulamalar oluşturdu.


Sınırdan geçiş önerisi
Bu çerçevede hükümetin Alican Sınır Kapısı'nın tören gününden hemen önce iki günlüğüne açılması, Erivan'dan Van'a charter uçak seferi gerçekleştirilmesi ve Ermenistan'dan otobüslerle gelecek Ermeni vatandaşlarının güvenlik-sigorta işlemlerinin yapılması planı tartışıldı. Toplantıda "Ermenilerin Van'da hangi koşullarda geceleyecekleri, Akdamar'a nasıl geçecekleri ve geleceklerin Türk otobüsleriyle taşınmaları halinde kamuoyunda oluşabilecek tepkiler" konusunda uzun tartışmalar yaşandı.

Toplantıda Genelkurmay temsilcisi, komuta kademesinin görüşünü yazılı olarak sundu. Temsilci, kapalı tutulan sınır kapısı açılmak suretiyle otobüsle Van'a gelecek Ermenilere karşı gösterilebilecek olumsuz tepkinin, törenle verilmek istenen mesaja ters düşeceğine ve kötü sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti. Temsilci, kapalı tutulan Akyaka ve Alican sınır kapılarının bulunduğu bölgenin "askeri yasak bölge" olduğunu, ancak Genelkurmay'dan izin alınarak geçildiğini hatırlattı. Temsilci, Türk vatandaşlarına da yasak olan bu bölgeye Ermenilerin girmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Sınır kapıları konusunda alınacak kararın, yapılacak güvenlik değerlendirmelerinden sonra netleşeceği öğrenildi.