BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,69
ALTIN 2.400,00
HABER /  GÜNCEL

Faciada son rakam: 301 ölü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma’daki maden faciasındaki arama kurtarma çalışmalarında sona gelindiğini belirterek, “Bir ...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma’daki maden faciasındaki arama kurtarma çalışmalarında sona gelindiğini belirterek, “Bir kez daha arkadaşlarımız dört bir köşeyi maden ocağında tekrar bakacaklar. Taradıktan sonra o nihai kararımızı tekrar kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.
Bakan Yıldız, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasıyla ilgili olarak son gelişmeleri basınla paylaştı. Sözlerine bir televizyon kanalında sarf ettiği sözlerden ötürü gazeteci-yazar Yılmaz Özdil’i eleştirerek başlayan Bakan Yıldız, “Ben 77 milyonumuzun yaralı olduğunu söylemiştim. Bu sayıdan bir tanesini çıkarın arkadaşlar. Demek ki bu kişi bu adam yaralı değilmiş. Biz şahıslarımız ile alakalı hususlarda bütün eleştirilere hiçbir şekilde cevap vermedik. Çünkü bizim burada yoğunlaştığımız tek bir iş vardı. Bugün 2 işçimizin de yeri tespit edildikten sonra bunu söylemek zorundayım. Şimdi çalışma arkadaşlarına sesleniyorum. Benim ona söyleyecek hiçbir cümlem yok. Böyle bir insanla nasıl yan yana çalışılabilir ve bunu söyleyebilecek bir insanla nasıl fikir tartışılabilir. Biz basının özgür olmasını isteyen yapıdayız. Ama bu özgür olmak isteyen basına da bir istismar aracı olmuştur. Arkadaşlar her birimize 301 işçimizin hassasiyetine ve onların cenazesine gösterilmesi gereken bir nezakete davet ediyorum. ‘Müstahaktır’ demek böyle bir ölümü kendi zihninde kalbinde varsa eğer o da makul hale getirmektir. Bu acının içerisinde böyle bir cümle 77 milyon eksi 1 tarafından kabullenilemez. Bu kadar da haksızlık olmaz. Biz bütün acımızla, bütün hüznümüzle beraber büyük bir ciddiyet içerisinde yeni bir kaza olmasın çabasıyla gece gündüz demeden uğraşan bir ekiple buradayız. Ama böyle bir insansızlığa, böyle bir insafsızlığa, böyle bir kutsalsızlığa tahammül edemeyiz. O işçi kardeşlerimizin aileleri adına en azından o hürmet duyulsun. Müstahaktır kelimesinin bedeli ödenmek durumundadır. Ben bunu kendi adıma değil, hükümetimiz adına da değil, işçi kardeşlerimizin adına söylüyorum” dedi.

“ÇALIŞMALARI ARTIK NİHAYETLENDİRMİŞ OLACAĞIZ”
Arama kurtarma çalışmalarında sona yaklaştıklarını belirten Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
“12 ailemizin başvurusu vardı. Kamuoyuna birçok bilgiyi paylaştık. Ailelerden ola ki müracaat etmeyen var, acısı içerisinde bulunduğu yerde kalan varsa onlar da müracaatlarını yapsınlar. Çünkü özel şirketten aldığımız özlük hakları, personel bilgilerinde ola ki bir eksiklik olabilir, bir yanlışlık olabilir. Şu ana kadar bütün duyurularımız ile beraber 12 aile müracaat etti. En son geldiğimiz noktada 10 işçimiz çıkarılmıştı ve Akhisar’daki hastaneye götürülmüştü. 2 işçimiz de yer altındaydı. Bütün bu rakamlar tutuyor, örtüşüyor. O zaman yapacağımız bir işlem vardı. Şu anda yeri tespit edilen 2 işçimizi de çıkaracağız. Daha sonra aileleri ile buluşturacağız. Bize yeni gelen talep olmadığı ve elimizdeki bilgiler de bunu teyit ettiği için biz arama çalışmalarını artık nihayetlendirmiş olacağız. Nedir buradaki yapılması gereken. Bir kez daha arkadaşlarımız dört bir köşeyi maden ocağında tekrar bakacaklar. Taradıktan sonra o nihai kararımızı tekrar kamuoyuyla paylaşacağız. Bütün bu çalışmalardan sonra kazanın olduğu saat itibariyle hem adli hem idari soruşturma başlatılmıştı. Bu vebali kimse üstlenmez, üstlenemez. İster kamu ister özel şirket kim olursa olsun. İhmali olduğuna inanılan o cezasını çekecektir ve çekmelidir.”
(İHA)