BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Facebook'tan suçlu avlanacak!

Almanya, yeni uygulamayla Facebook ile işbirliği yapıp, suçlu avlayacak.

Abone ol
Almanya'da adalet ve emniyet birimleri internetteki sosyal ağlarda suçlu takibatı yapmayı kolaylaştıracak çalışmalara hız verdi.

Hazırlıkları yürüten Adalet Bakanları Konferansı bu kapsamda ABD'li sosyal ağ devi Facebook ile görüşmelere başladı. Konferansa başkanlık eden Hessen Eyaleti Adalet Bakanı Jörg-Uwe Hahn diğer yandan da "sanal takibatı" mümkün kılacak hukuki zemini araştırdıklarını açıkladı.
 
Almanya'da suçluların yakalanması için yürütülen soruşturmalarda artık sosyal ağlardan da istifade edilecek. Adalet Bakanları Konferansı bu kapsamda merkezi ABD'de bulunan sosyal ağ devi Facebook ile görüşmelere başladı. Konferansa başkanlık eden Hessen Eyaleti Adalet Bakanı Jörg-Uwe Hahn, asayiş soruşturmalarında Facebook ve benzeri sosyal ağların geniş imkanlar sağladığına dikkat çekti. Hahh, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, "İşlenen suçların aydınlatılmasında sosyal ağlardan yararlanmak mümkün. Devletin bu potansiyelden istifade etmesi gerekiyor." diye konuştu.
 
Jörg-Uwe Hahn halihazırda veri koruma, emniyet ve adalet birimlerinin internette soruşturma yapma imkanlarını araştırdığını ve sosyal ağlarda gerçekleştirilecek takibatın hukuki zemini üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bakan Hahn, Facebook ile bu kapsamda başlayan görüşmelerin sonbahara doğru neticelenmesini bekledikleri kaydetti. Dünyanın en yaygın sosyal ağı olan Facebook ile yürütülen görüşmelerin ana konusunu resmi birimlerin sosyal ağa yerleştireceği verilerin nerede saklanacağı hususu oluşturuyor. Facebook'un sunucularının ABD'de bulunması, veri suiistimali yaşanması halinde özel dava açılmasını neredeyse imkansız kılıyor. Diğer yandan Amerikan şirketi bilhassa kullanıcı verilerini keyfi olarak kullanması sebebiyle eleştiriye uğruyor.
 
İLK KEZ HANNOVER EMNİYETİ DENEDİ
 
Almanya'da sosyal ağları asayiş soruşturmalarında kullanan ilk asayiş birimi ise Hannover Emniyeti olmuştu. Bu amaçla geçen yılın başında Facebook'ta bir kullanıcı hesabı açan Hannover Emniyeti ağustos ayına kadar sürdürülen denemeden olumlu sonuçlar elde etmişti. Pilot projenin önceliği ise işlenen suçların tanıklarına ulaşarak faillere buradan ulaşılması yönünde olmuştu. Bu olumlu örnekten yola çıkan Adalet Bakanları Konferansı Başkanı Jörg-Uwe Hahn da uygulamanın eyaletler düzeyinde ve ülke genelinde hukuki engelle karşılaşmadan hayata geçirilebilmesini hedefliyor.