BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,74
ALTIN 2.425,04
HABER /  GÜNCEL

Facebook ve Instagram'ı çökerten kertenkele timi kim?

Kendisini kertenkele timi olarak tanımlayan bilgisayar korsanları ne istiyor? Saldırıları neden düzenliyor? Daha önce nerelerlere saldırmışlardı?

Abone ol

Facebook ve Instagram'da dünya çapında yaşanan erişim sorunlarının arkasında kendisini "Kertenkele Timi" (lizard squad) olarak adlandıran bilgisayar korsanlarının olduğu tahmin ediliyor.

Sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Instagram'a erişim mümkün olmayınca sabahın erken saatlerinde kullanıcılar durumu mikro blog sitesi Twitter'da tartışmaya başlamıştı.

Yaşanan erişim problemlerinin sorumlusu olduğu sanılan kertenkele timi, Malezya Havayolları'na düzenlenen siber saldırıları da üstlenmişti.

Noel döneminde de yine aynı grup Sony ve Microsoft'un oyun konsollarına düzenlenen saldırıları kendisinin yaptığını duyurdu.

Ocak ayının başlarında İngiltere'de bir kişi PlayStation ve Xbox saldırıları hakkında yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı.

İngiltere'nin kuzeybatısındaki Southport kentinde gözaltına alınan 18 yaşındaki genç, gizli veritabanlarına izinsiz erişmekle ve ABD'li yetkililere kasıtlı olarak yanlış bilgi vermekle suçlanıyordu.

Peki Kertenkele Timi kimdir ve bundan sonra sanal alemi neler bekliyor?

Timin üyesi olduğunu söyleyen ve kendisini 'Üye İki' olarak tanıtan 22 yaşındaki bir kişi "Eylemlerimizi yapabildiğimiz için yapıyoruz" diyor.

Sony ve Microsoft'a düzenlenen saldırılarda amacın bu iki şirketin güvenlik zaaflarını ortaya koymak olduğunu da vurguladı.

Üye İki, BBC'nin sorularını yanıtlarken "Microsoft devasa bir şirket. Sizce de bu tür saldırıları engelleyebilmeleri gerekmez mi?" dedi.

Toplumun değerlerindeki değişimleri de sorgulayan Kertenkele Timi üyesi "Noel çocukların bilgisayar oyunları ya da yeni oyuncaklarıyla oynadığı bir zaman mı, yoksa aileleriyle Noel'i kutladıkları bir tatil mi olmalı?" diye sordu.

Kimleri hedef alıyorlar?

Grubun saldırı düzenlediği internet sitelerinde Kertenkele Timi imzasını görmek mümkün.

Oyun sitesi Machinima'ya düzenlenen saldırı sonrası sitede Criminal (Sabıkalı), Jordie, Pain (Acı) and Plague (Salgın) isimlerini görmek mümkündü. Bunlar Kertenkele Timi'nin bilgisayar korsanlarının takma adları.

Grubun siber saldırılar harici aktiviteleri ise daha çok Twitter üzerinden takip edilebiliyor.

Paylaşılan mesajların büyük kısmında saldırı düzenlenen hedeflerle dalga geçiliyor ya da yeni siber saldırıların yolda olduğu iddia ediliyor.

Machinima sitesi saldırıya uğradığında açılış sayfasına girenler kertenkele timinin Twitter profil fotoğrafıyla karşılaşmıştı.

Kertenkele Timi'nin saldırılarına maruz kalan şirketler arasında bilgisayar oyunu yapımcısı EA Games'ten, Microsoft oyun konsolunun internet hizmeti olan Xbox Live'a kadar çok sayıda şirket bulunuyor.

Her ne kadar Kertenkele Timi adından sıkça söz ettiriyor olsa da, büyük hedeflere saldıran başka bilgisayar korsanları da var.

Ocak ayının başlarında Sony'nin film yapımcısı kolu Sony Pictures Entertainment'a düzenlenen siber saldırılarda aralarında henüz vizyona girmemiş filmlerin senaryolarının da olduğu bir dizi gizli belge çalındı ve internet üzerinden sızdırıldı.

Daha sonra saldırıların sebebinin Interview (Röportaj) adlı film olduğu ortaya çıktı. Sony'nin yapımcılığını üstlendiği bu komedi filminde iki ABD'li CIA ajanının Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a suikast girişimi konu ediliyordu.

Bu tür siber saldırıları düzenleyen korsanlar her zaman polisten kaçamıyor. 2011'de birçok siber saldırı gerçekleştiren dört İngiliz bilgisayar korsanı geçtiğimiz yıl Nisan ayında hapis cezasına çarptırılmıştı.

Dört İngilizin üyesi olduğu düşünülen Lulzsec grubunun lideri ise bir ay sonra, Mayıs'ta Avustralya'da gözaltına alındı.