BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.418,75
HABER /  POLİTİKA

'Eylül' önerisine BDP'den destek

BDP ile bayramlaşmayan Ak Parti, çözüm süreciyle bu uygulamaya son verdi. BDP’li Aksoy, Başbakan’ın yeni paket için Meclis’in eylülde açılması önerisine destek verdi.

Abone ol

Ak Parti’de, siyasi partilerle yapılan bayramlaşmada, yeni anayasa çalışmaları, demokratikleşme paketi ve çözüm süreci gündemi oluşturdu. Ak Parti’nin, ‘PKK’ya yönelik tutumunu’ gerekçe göstererek 2 yıldır bayramlaşmadığı BDP, bu sene, çözüm sürecinin etkisiyle bayramlaşılan partiler arasında yer aldı.

Ak Parti’nin ev sahipliğindeki bayramlaşmaya sırasıyla CHP, MHP, BDP, SP, BBP, DSP ve DP heyetleri geldi. Ak Parti’de konukları Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Ankara Milletvekili Nurdan Şanlı, Kadın Kolları AR-GE Başkanı Feyza Tokaç ve Gençlik Kolları Halkla İlişkiler Başkanı Rıdvan Özdemir kabul etti.

BAŞKANLIK ELEŞTİRİSİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak yeni anayasa çalışmalarını gündeme getirerek, “Oyunun kuralları neyse baştan konmuş kurallarla devam edilmesi gerekir. Oyunun ortasında yeni bir kural, dayatmalar getirmeden anayasaya yakışır bir şekilde, farkındayız ki 12 Eylül Anayasası bu ülkeye yakışmıyor, ama bunu değiştirmek için oyunun ortasında yeni kurallar koymamalıyız. Yeni kurallar koymazsak bunu başarıya götüreceğimize inanıyoruz” dedi.

Yüzde 10 seçim barajıyla ortak aklı bulmanın zor olacağını savunan Toprak, “Anayasa çalışmaları başlarken belli, kabul edilemeyen, parlamenter sistemi ortadan kaldıracak bir dayatmayı getirip ortaya koyarsak, anayasa yapma sürecinde yaptığımız güzel çalışmaları güzellikle taçlandıramayız” dedi.

Kapusuz ise iktidar partisi olarak başından konulmuş olan uzlaşma komisyonu ilkelerine sonuna kadar bağlı olduklarını vurgulayarak, “Anayasada uzlaşma olacağına göre burada kırmızı çizgi olmamalı. Kırmızı çizgilere değil, uzlaşma metnine ulaşma gayretini ortaya koymalıyız” diye konuştu. Toprak ise “Uzlaşma konusunda ilk andan beri iyi niyetle o masadayız, iyi niyetle de masada olmaya devam edeceğiz” dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, ziyarette “Şehit aileleri bir takım uygulamalardan rahatsızlıklarını dile getiriyorlar” diyerek, şehit ailelerinin taleplerini iletti.

BAYRAM HEDİYESİ OLSUN

Ak Parti’yi, daha sonra 2 yıldır bayramlaşmadığı BDP’den Ağrı Milletvekili Halil Aksoy başkanlığındaki heyet ziyaret etti. Bu görüşmede de gündem yeni anayasa çalışmalarıydı. Kapusuz, heyete “Önümüzde büyük bir fırsat var; anayasa değişikliği yapıyoruz. Uzlaşmacı tavrın devam etmesi, darbe ürünü anayasaya son verip, sivil, özgürlükçü yeni anayasanın bu millete hediye edilmesi, bayram hediyesi gibi takdim edilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

BDP’li Aksoy, bir gazetecinin “Başbakan Erdoğan, demokratikleşme paketi için Meclis’in Eylül’de açılabileceğini söyledi, BDP’nin görüşü nedir?” sorusuna “Barış sürecinin daha hızlı yürüyebilmesi için Meclis tatile girmemeliydi. Bayramdan sonra Meclis olağanüstü toplantıya çağrılacaksa biz bunu destekleriz; Türkiye’nin kaybedecek zamanı yok. Parlamentonun çok hızlı çalışması gerekir” yanıtını verdi.