BIST 10.235
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.402,72
HABER /  GÜNCEL

Eylemsizlikte son karar Öcalan'ın!

Terör örgütü PKK'nın seçim öncesi bitirdiği ateşkes tartışmalara neden olurken DTK Başkanı Tuğluk'tan ilginç bir çıkış geldi

Abone ol

Terör örgütü PKK'nın seçim öncesi eylemsizlik kararını sona erdirmesi siyaset sahnesinde sert tepkilere neden olurken DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk farklı bir açıklama yaptı. PKK'nın kararında açık kapı olduğunu ileri süren Tuğluk eylemsizlikte son kararın Öcalan'ın vereceğini söyledi.

Tuğluk, "Hükümet adım atarsa Abdullah Öcalan'ın hala müdahale edebileceğini ve ateşkesin Haziran'a kadar sürebilir" dedi.

Tuğluk BBC Türkçe'de son gelişmeleri değerlendiren bir röportaj verdi. KCK'nın verdiği kararın ardından Öcalan'dan farklı bir karar gelip gelmeyeceği yönündeki sorusuna Tuğluk şu yanıtı verdi:

"Tabii ki gelebilir. Oradaki gelişmeleri de değerlendirecektir Öcalan. Ancak şöyle bir şey var: Öcalan çok zorluyor bu süreci ama, bir takım pratik adımların atılmasını istiyor. Pratik gelişmeler eğer bu ara süreçte yaşanabilirse, bu görüşmeler biraz daha somut bir zemine oturabilirse, ben inanıyorum ki Öcalan bu sürece müdahale edecektir ve en azından Haziran ayına kadar bir zaman daha tanıyacaktır diye düşünüyorum. Yeter ki güven verici bir gelişme yaşansın bu ara süreçte.

PKK AÇIK KAPI BIRAKTI!

PKK'nın eylemsizlik kararını bitiren açıklamasında, "Önümüzdeki sürecin nasıl bir karakter kazanacağı konusunda AKP hükümeti ve devlet güçlerinin yürüteceği politikalar etkili olacaktır" ve "Saldırılar karşısında PKK güçlerinin kendilerini daha etkili savunacağı, ancak saldırmayan/operasyona çıkmayan güçlere saldırmayacağı..." yönünde cümleler vardı. Tuğluk bu cümlelerin "Öcalan'a bir manevra alanı tanıma" anlamına gelip gelmediği sorusuna "Evet, ben bu açıklamayı böyle anlıyorum" diyerek şu yanıtı verdi:

"Kesinlikle bir açık kapı bırakıyorlar. Örgüt nihayetinde Öcalan'ın söylediği şeyleri esas alacaktır. Bu konuda zaten çok net açıklamaları var. Bence o nedenle, bu açıklamayı da dikkate aldığımızda, bu ara süreçte devletin bu sorunu daha ciddi olarak gündemine alması gerekiyor ve bu konuda ikna edilmesi gerekiyor. Yani Kandil ile görüşülmesi gerekiyor ise Kandil ile görüşülmesi, Öcalan ile görüşülmesi gerekiyorsa bunun yapılması gerekiyor. Devlet olarak komplekse girilmemesi gerekiyor."

Öcalan'la avukatları bugün görüşecek. Bu durumda gözler Öcalan'ın vereceği karara çevrildi.