BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

EXPO’yu neden kaybettik

CHP İzmir milletvekili Canan Arıtman, EXPO’yu neden kaybettiğimizi araştırdı. Farklı bir sonuç çıkardı...

Abone ol İNTERNETHABER
ZÜBEYİR KINDIRA

ANKARA/ Ne rüşvet ne de Hıristiyan dayanışması. CHP’li kadın vekile göre EXPO’yu yitirmemizin arkasında yine AK Parti var. CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, “Dinsel fundamentalizm ve kadın özgürlüğü olmadığı” için EXPO’yu yitirdiğimizi ilan etti. Bakın bunu hangi kanıta dayandırdı:

PRODİ ETKİLEMİŞ

“İtalya Başbakanı Romano Prodi oylama öncesi BIE delegelerine yaptığı konuşmada bu sorunun cevabını verdi. Prodi son yıllarda ülkemizde yaşanan gelişmelere gönderme yaparak “DİNSEL FUNDAMENTALİZME KARŞI VE KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN BİZE OY VERİN” söylemini kullandı. Yani Türkiye’nin uluslararası platformda değişen imajı nedeniyle kaybettik. Prodi diplomatik bir dille ama çok açık bir şekilde “Türkiye kadın özgürlüğünün, kadın haklarının olmadığı, kökten dinci bir ülkedir, ona oy vermeyin” demiş oldu.”

İZMİR EXPO ALABİLSEYDİ

Arıtman, EXPO’yu yitirmemizin büyük bir kayıp olduğunu da belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kente en az 20 milyar dolarlık yatırım yapılacaktı. En az 60 bin kişilik istihdam sağlanacaktı. En az 40 milyon turist gelecek ve döviz bırakacaktı. İzmir bir dünya kenti olacaktı. Tüm bunları kaybettik!”

TÜRBAN DA ETKİLEDİ

Arıtman, “21. yüzyılda dünya gündemine ülkenizdeki türban tartışmalarıyla girerseniz ve türbanı kadın özgürlüğü diye yutturmaya kalkarsanız alacağınız sonuç budur. Türkiye yurtdışında kadınları tesettürlü ve kadın özgürlüğünün, haklarının olmadığı, kadınların geriye götürüldüğü köktendinci bir ülke, adeta bir Arap ülkesi olarak algılanıyor. Bu imajı değiştiremediğimiz sürece uluslararası arenada daha çok şey kaybederiz” dedi.

SAĞLIK MESAJI KANDIRMACAYDI

EXPO 2015 İzmir için seçtiğimiz “Herkes İçin Sağlık” temasının da inandırıcı bulunmadığını ileri süren Arıtman, İktidarın sağlık politikasının “Paran Kadar Sağlık” olduğunun dünyada herkes tarafından bilindiğini de kaydetti.

BAŞBAKAN YOKTU

Arıtman Başbakan Erdoğan’ın İzmir’e yeterli desteği vermediğini de kaybetme nedenleri arasında sayarak şunları söyledi:
Ayrıca Başbakan Erdoğan İzmir’e sahip çıkmamıştır. İtalya Başbakanı Prodi birebir kulis faaliyetlerinde bulundu, bilfiil sunumda yer aldı. Bizim Cumhurbaşkanımızın, Dışişleri Bakanının, Ana muhalefet liderinin orada olması yeterli değildi. Çünkü ancak Başbakan icranın, yürütmenin başıdır, onun vereceği sözler ülkeyi bağlar, delegeleri etkiler. Başbakan, dolayısıyla iktidar İzmir’in EXPO’yu almasını aslında istememişlerdir. Çünkü İzmir’e yatırım yapmak istememektedirler. EXPO için yapılacak yatırımlar aslında İzmir’in hakkı olan ama yapılmayan, yapılmak istenmeyen yatırımlardır.”