BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,80
ALTIN 2.437,12
HABER /  GÜNCEL

Euro'nun fikir babasından uyarılar

Financial Times, Avrupa Merkez Bankası'nın ilk baş ekonomisti Otmar Issing'in Euro bölgesine dair uyarılarını aktarıyor.

Abone ol

Financial Times'ın başyazısı euro bölgesinde derinleşen bütçe açığı krizine yer veriyor.

Avrupa para biriminin fikir babalarından ve Avrupa Merkez Bankası'nın ilk baş ekonomisti olan Otmar Issing'in uyarılarının aktarıldığı yazıda, "Issing Avrupa'nın borç krizine tepkisi ve ülkelerin mantıksız mali politikalarının değişmemesi durumunda ortak para biriminin geleceğinin tehlikede olduğu uyarısında bulunuyor" deniyor.

Yazıda Issing'in uyarılarının şu noktalarına dikkat çekiliyor: "İki savı var. Birincisi, Yunanistan ve İrlanda'ya sunulan kurtarma paketlerinin, yüksek borçlu ülkelerin iyi durumda olanlara şantaj yapması gibi bir geleneği yerleştireceğini söylüyor. Buradan doğacak ekonomik ve siyasi gerilimin euronun sonunu getirebileceğini belirtiyor. İkincisi, euro bölgesinin anayasası olan istikrar ve büyüme paktının sıkılaştırılması yönündeki girişimlerin işe yaramayacağını düşünüyor.Çünkü 2003'te Fransa, Almanya ve İtalya eski paktı iğdiş ettiğinde yan sandalyede oturduğu için, hükümetlerin yeni düzenlemeye de neler yapabileceğini gayet iyi biliyor Issing."

Gazete, 1998-2006 yılları arasında Merkez Bankası'nın baş ekonomisti olan ve Avrupa'nın entegrasyonunu savunmasıyla tanınan Issing'in uyarılarının harekete geçme çağrısı olarak anlaşılması gerektiğini söylüyor.

Ancak Issing'in uyarılarının özel sektör dengesizlikleri, bankaların düşüncesiz davranışları ve mali denetim sistemindeki sorunları yeterince dikkate almadığı da yazılıyor.