BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.506,08
HABER /  GÜNCEL

Euro resesyonu Çin büyümesine darbe vurabilir

IMF, euro bölgesindeki bir resesyonun Çin'in büyümesini yarı yarıya azaltabileceği uyarısında bulundu.

Abone ol

Uluslararası Para Fonu IMF, euro bölgesindeki resesyonun Çin'in büyümesini yarıya düşürebileceği uyarısında bulundu.

IMF, Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 8.2 büyüyeceğini tahmin ederken, euro bölgesindeki resesyonun bu büyüme oranını yüzde 4.2'ye düşürebileceğine dikkat çekiyor.

Kuruluş Pekin'in herhangi bir küçülmeye karşı kendini koruyabilmek için ekonomiye milyarlarca dolar pompalaması gerekebileceğine de işaret ediyor.

Çin ekonomisi 2011'de yüzde 9.2 oranında büyümüş, ancak aşırı ısınmayı önlemek için hükümet büyümeyi yavaşlatıcı önlemler almıştı.

IMF uyarıları Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nin kurtarma fonuna ilişkin müzakerelerin yapıldığı bir dönemde geldi.

IMF Çin'deki olası bir ani resesyonun olası etkilerine karşı gayrısafi yurtiçi hasılanın yüzde 3'ü oranında vergi kesintisi öneriyor.

Çin'de enflasyonun 2011'de normal seviyeye gerilediğini, 2012'nin ilk bir kaç ayında istikrarlı bir şekilde düşebileceği de IMF'nin tahminleri arasında.

IMF Başkanı Christine Lagarde geçen ay dünyanın ekonomik görünümünü kasvetli olarak nitelemiş, hiçbir ülkenin de riskten muaf olmadığını söylemişti.

Avrupa'dan başlayarak bütün ülkelerin küresel bir bunalıma dönüşmesi tehlikesi içeren krizin engellemesi gerektiğini vurgulayan IMF Başkanı, krizin tırmanmakta olduğu uyarısında da bulunmuştu.

Lagarde ayrıca ülkelerın bireysel farklılıklarını bir yana bırakıp Avrupa'nın borç krizine karşı ortak önlem almazlarsa dünyanın 1930'lar benzeri bir bunalım riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtmişti.